Administrația Trump încearcă să exploateze petrolul dintr-un refugiu protejat din Alaska, înainte de inaugurarea lui Biden

Data publicării:
urs polar la apus de soare
Administrația Trump încearcă să concesioneze un refugiu natural unde trăiesc urși polari și alte animale pentru exploatare petrolieră. Foto: Profimedia Images

Într-o încercare de ultim moment de a permite forarea resurselor de petrol și gaz în Refugiul Natural Național din Alaska, administrația Trump a anunțat, luni, că va începe procesul formal de concesionare în favoarea companiilor petroliere, potrivit New York Times.

Această procedură stabilește o potențială concesiune chiar înainte de 20 ianuarie, Ziua Inaugurării noului președinte. Joe Biden, care s-a opus forării în refugiu, ar urma să încerce să oprească companiile.

“Administrația Trump încearcă o mișcare disperată. Ei știu că ce au început este grăbit și dubios din punct de vedere legal”, a declarat Jenny Rowland-Shea, un analist senior de politici la Centrul pentru Progres American, un grup liberal din Washington.

Registrul Federal a cerut, luni, ca „o cerere de nominalizări” de la Biroul de Gestiune a Terenurilor să fie publicată oficial marți, în vederea concesionării a peste 6.000 de kilometri pătrați din refugiu de-a lungul coastei Oceanului Arctic. Cererea de nominalizări este practic o solicitare ca firmele petroliere să specifice ce suprafețe de teren ar fi interesate să exploreze și eventual să foreze pentru petrol și gaze.

Institutul American pentru Petrol, un grup industrial, a declarat că mișcarea este binevenită. Într-un comunicat, organizația a spus că dezvoltarea în refugiu este “așteptată de mult timp și va crea locuri de muncă bine plătite și va oferi o nouă sursă de venituri pentru stat – fapt pentru care majoritatea populației din Alaska o susține”.

Cererea de nominalizări va permite 30 de zile pentru comentarii, după care biroul, parte a Departamentului de Interne, va putea emite o informare finală ca vânzările să aibă loc la 30 de zile după. Asta înseamnă că vânzările ar putea avea loc cu câteva zile înainte de Ziua Inaugurării.

În mod normal, biroul va aloca timpul necesar pentru a revizui comentariile și va stabili ce suprafețe va vinde înainte de emiterea informării finale de vânzare, proces care poate dura câteva luni. Însă, în acest caz, biroul ar putea decide să ofere toată suprafața și să emită imediat informarea.

Orice concesiune ar fi apoi subiectul analizelor făcute de agenții din administrația Biden, inclusiv biroul și Departamentul de Justiție, un proces care ar mai putea dura o lună sau două. Aceasta ar putea permite administrației de la Casa Albă să refuze emiterea concesiunilor, posibil prin clamarea că fundamentările științifice ale planului de autorizare a forărilor în refugiu sunt greșite, precum grupurile ecologiste au susținut.

Miza este viitorul refugiului, una dintre cele mai îndepărtate și neatinse părți din SUA, casă pentru urși polari și reni aflați în migrare, printre alte animale și plante sălbatice. În 2017, inversând decenii de protecție, administrația Trump și Congresul majoritar Republican a deschis câmpul costier al refugiului pentru posibile dezvoltări de petrol și gaze.

Așteptările sunt că terenul se află deasupra formațiunilor geologice care ar putea deține miliarde de barili de petrol, deși această evaluare se bazează pe date colectate în anii ’80. Un singur puț de explorare a fost săpat în refugiu, iar o investigație New York Times a găsit că rezultatele sunt dezamăgitoare.

Dacă vor demara concesionările, este neclar cât interes ar atrage din partea companiilor petrolifere pentru forări în refugiu. Va fi cel puțin un deceniu înainte ca țițeiul să fie produs în acea zonă, iar până atunci mișcarea care dorește să reducă dependența lumii față de combustibili fosili va diminua nevoia pentru aceștia. Producția de petrol în zona Arctică este dificilă și costisitoare iar companiile probabil vor decide că nu se merită efortul financiar. Acestea s-ar putea îngrijora de potențialul impact asupra reputației lor dacă sapă într-un astfel de loc.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lucruri pe care românii nu le știu despre Călin Georgescu. Câți copii ar avea și din ce familie provine
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger