Poeta americana Louise Glück, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a decedat la vârsta de 80 de ani, a confirmat vineri prestigioasa Universitate Yale la care a predat, relatează AFP și Agerpres.
Originară din New York, considerată una dintre cele mai importante figuri ale poeziei americane, Louise Glück a fost recompensată de către Academia Suedeză în 2020, devenind cea de-a 16-a femeie căreia i s-a acordat acest premiu pentru literatură.
Poezia ei, plină de candoare, explorează temele familiei şi ale copilăriei cu o ''voce inconfundabilă'' şi cu o ''frumuseţe austeră'', a argumentat Academia Suedeză, potrivit Reuters.
Poemele ei sunt, în mare parte, scurte, de mai puţin de o pagină.
Comparând-o cu alţi autori, Academia a spus că Gluck se aseamănă cu poeta din secolul al XIX-lea Emily Dickinson datorită ''severităţii şi reticenţei de a accepta principiile simple ale credinţei''.
Jonathan Galassi, editorul lui Gluck de la Farrar, Straus and Giroux, care a confirmat presei decesul poetei nu a dezvăluit cauza morţii.
Profesoară de engleză la Universitatea Yale, Gluck a intrat în atenţia criticii odată cu colecţia ei de poeme din 1968 intitulată ''Firstborn'' şi a devenit ulterior una dintre cele mai celebrate poete şi eseiste din America contemporană.
Gluck a fost recompensată cu premiul Pulitzer în 1993 pentru prima sa colecţie de poezie, ''The Wild Iris'' - poemul care dă titlul volumului abordează tema suferinţei şi evocă, în imagini, lumea naturală.
Autoarea unei poezii inspirate din experienţa personală, Gluck, care a divorţat de două ori şi a suferit de anorexie în tinereţe, a explorat teme universale care au rezonat cu cititorii din Statele Unite şi nu numai.
A primit titlul Poet Laureat al Statelor Unite în 2003-2004 şi a fost distinsă cu Medalia Naţională pentru Ştiinţe Umaniste a Statelor Unite, înmânată de preşedintele Barrack Obama în 2016.
A publicat 12 colecţii de poezii şi mai multe volume de eseuri.
S-a născut în oraşul New York în 1943.
Editor : A.P.