SUA vor discuții directe cu Coreea de Nord, după ce Phenianul a lansat cea mai mare rachetă din ultimii 5 ani

Data publicării:
racheta cu raza medie de actiune lansata de coreea de nord
Phenianul a lansat cea mai mare rachetă din ultimii 5 ani. Foto: Profimedia

Statele Unite au adresat duminică un apel Coreei de Nord pentru a se alătura unor discuţii directe, fără condiţii prealabile referitoare la programele sale nucleare şi de rachete, după ce Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune.

„Credem că este complet adecvat şi complet corect să începem nişte discuţii serioase”, a spus un înalt oficial al administraţiei Biden, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Administraţia Biden a încercat în mod repetat să iniţieze discuţii cu regimul de la Phenian, demersuri care au fost respinse de fiecare dată.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat la trei summituri cu preşedintele american Donald Trump, discuţii care nu au condus la satisfacerea solicitării liderului de la Phenian de eliminare a sancţiunilor impuse ţării sale.

Oficialul american a spus că cel mai recent test nord-coreean face parte dintr-un model „din ce în ce mai destabilizator”, care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi, prin urmare, dreptul internaţional.

Acesta şi-a declarat îngrijorarea faţă de perspectiva reluării de către Phenian a testării de rachete cu rază lungă de acţiune şi a ridicării moratoriului autoimpus privind testele nucleare.

„Este nevoie de un răspuns. Ne veţi vedea făcând câţiva paşi care sunt gândiţi cu scopul de a ne arăta angajamentul faţă de aliaţii noştri... şi, în acelaşi timp, reiterăm apelul nostru pentru diplomaţie. Suntem pregătiţi şi suntem foarte serioşi în încercarea de a avea discuţii care să abordeze preocupările ambelor părţi”, a spus el.

Coreea de Nord a anunţat luni că a testat duminică o rachetă balistică cu rază medie de acţiune Hwasong-12, potrivit agenţiei de ştiri KCNA. Este pentru prima oară din 2017 când nord-coreenii testează o rachetă de această dimensiune. KCNA a mai informat că racheta a fost lansată într-un mod care să asigure siguranţa ţărilor vecine şi că focoasă a fost echipat cu un aparat care a făcut fotografii în timp testării.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri