SUA vor anunța un ajutor de 550 milioane de euro pentru securitatea energetică a Ucrainei şi Republicii Moldova

Data publicării:
retea de transport energie electrica
SUA vor anunța un ajutor de 550 milioane de euro pentru securitatea energetică a Ucrainei şi Republicii Moldova. Foto: Profimedia

Statele Unite intenţionează să anunţe vineri un ajutor de 250 milioane de euro pentru consolidarea infrastructurii energetice a Ucrainei, în contextul atacurilor ruseşti, precum şi un ajutor de 300 de milioane de dolari destinat Republicii Moldova, pentru a ajuta Chişinăul să îşi reducă dependenţa energetică de Rusia.

Aceste ajutoare, prevăzute în o serie de documente consultate de Reuters, ar urma să fie anunţate de directoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power în ziua în care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruseşti în Ucraina, potrivit Agerpres.

„Guvernul SUA rămâne angajat în a ajuta Guvernul ucrainean să menţină stabilitatea şi funcţionarea sistemului său de electricitate pe fondul atacurilor brutale şi fără încetare ale forţelor ruseşti asupra infrastucturii vital, se precizează într-un document de lucru în care este prevăzut un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Ajutorul de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova include 80 de milioane de dolari pentru susţinerea bugetului, în contextul preţurilor ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte vizând producţia de electricitate şi 185 de milioane de dolari pentru a îmbunătăţi capacitatea ţării vecine de a se aproviziona cu energie din surse alternative, se arată în al doilea document de lucru consultat de Reuters.

„Acest ajutor va ajuta Republica Moldova să răspundă la nevoile urgente create de războiul lui Putin şi de asemenea să facă progreseze spre rezilienţa energetică pe termen lung şi pentru interconexiuni mai solide cu Europa, se precizează în document.

Toţi aceşti bani provin dintr-un fond de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus într-un pachet mai amplu de cheltuieli aprobat anul trecut de Congresul american. Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispoziţie 15 zile, după ce a fost înştiinţat de administraţia de la Casa Albă, să revizuiască cheltuielile planificate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri