Statele Unite şi Coreea de Sud pregătesc „un răspuns coordonat şi concret la o serie de scenarii, între care utilizarea de arme nucleare de către Coreea de Nord”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, relatează AFP.
Cu toate acestea, el a precizat că aceste pregătiri nu vor include „exerciţii nucleare comune” deoarece Coreea de Sud nu este dotată cu armă atomică, conform Agerpres.
„Statele Unite sunt total angajate în alianţa noastră cu Coreea de Sud şi îi oferă o capacitate extinsă de descurajare, bazată pe întreaga gamă a arsenalului american de apărare”, a spus el.
Această clarificare din partea executivului american survine după ce preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a spus că „umbrela nucleară” americană şi „descurajarea extinsă” a acesteia nu mai sunt suficiente pentru a-i linişti pe sud-coreeni.
„Armele nucleare aparţin Statelor Unite, dar pregătirea, schimbul de informaţii, exerciţiile şi antrenamentul trebuie făcute în comun de Coreea de Sud şi Statele Unite”, a declarat el.
Precizările de la Washington şi Seul vin ca răspuns la noile declaraţii şocante ale liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a cerut duminică o „creştere exponenţială a arsenalului nuclear al Coreei de Nord”.
Coreea de Nord plănuiește să-și mărească arsenalul nuclear
La sfârşitul unei reuniuni majore la Phenian, Partidul Muncitorilor, aflat la guvernare, a anunţat, de asemenea, că ţara „va dezvolta un nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) al cărui obiectiv principal va fi un contraatac nuclear rapid”, a relatat duminică agenţia de presă nord-coreeană ACTC.
„Situaţia actuală necesită eforturi dublate pentru a întări masiv puterea militară pentru a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord), ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile”, a spus Kim Jong Un, potrivit unei relatări privind reuniunea partidului publicată de agenţie.
„Acest lucru subliniază importanţa şi necesitatea unei producţii în masă a armelor nucleare tactice şi cere o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al ţării”, a menţionat sursa citată.
Un înalt oficial american a recunoscut că „acţiunile şi declaraţiile Coreei de Nord sunt un motiv de îngrijorare crescândă”. El a explicat, de asemenea, că Statele Unite şi Coreea de Sud „lucrează împreună pentru a întări” sistemul de descurajare, care va implica în special „simulări” privind răspunsul la un atac nuclear din Coreea de Nord.
„Nu există nicio ipoteză în care regimul Kim ar putea supravieţui utilizării de arme nucleare”
Pentagonul, la rândul său, stabileşte foarte clar în „postura sa nucleară”, documentul care prevede regulile de utilizare a armei atomice, că „orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor şi partenerilor săi ar fi inacceptabil şi ar avea ca rezultat sfârşitul regimului”.
„Nu există nicio ipoteză în care regimul Kim ar putea supravieţui utilizării de arme nucleare”, adaugă sursa citată.
Seulul şi Washingtonul suspectează Phenianul că are intenţia de a efectua în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.
Liderii nord-coreeni afirmă că o descurajare nucleară credibilă este esenţială pentru supravieţuirea ţării lor, care s-ar afla sub ameninţarea constantă a unei agresiuni din partea Statelor Unite.
Editor : A.C.