SUA și Canada au interceptat bombardiere rusești și chineze care operau împreună în apropiere de Alaska

Data publicării:
NORAD F-22 Fighter Jets Intercept Russian TU-95 Bear Bombers in Alaska Airspace
NORAD a interceptat bombardiere rusești TU-95 Bear și chineze H-6 în apropiere de Alaska. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chineze care zburau în apropiere de Alaska. Un oficial american a declarat că este prima dată când cele două țări sunt interceptate în timp ce operează împreună în regiune.

Bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) și „nu au fost privite ca o amenințare”, potrivit unui comunicat al NORAD, informează CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA și Canada, care formează împreună NORAD, au interceptat bombardierele rusești TU-95 Bear și chinezești H-6. Aeronavele nu au intrat în spațiul aerian al SUA sau al Canadei, a transmis NORAD.

Este pentru prima dată, de asemenea, când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în Alaska ADIZ, a spus oficialul apărării.

Interceptarea a fost efectuată de avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și de avioane de luptă canadiene CF-18, potrivit acestuia. Avioanele de sprijin au făcut, de asemenea, parte din interceptare, a spus oficialul.

Zborurile rusești către ADIZ din Alaska nu sunt neobișnuite. În mai, Rusia a zburat cu patru avioane în ADIZ din Alaska, chestiune despre care NORAD a spus la acea vreme că „se produce în mod regulat”.

Dar prezența aeronavelor chinezești este ceva nou. În martie, șeful Comandamentului de Nord al SUA, generalul Gregory Guillot, a declarat că China se îndreaptă mai spre nord în Arctica și că se aștepta să vadă acolo avioane „cât mai curând, probabil anul acesta”.

Ceea ce am văzut este voința și dorința chinezilor de a acționa acolo”, a declarat Guillot la o audiere a Comisiei pentru serviciile armate din Senat. „I-am văzut maritim. I-am văzut sub pretextul unei cercetări tehnice sau științifice, dar credem că este vorba de misiuni multiple, inclusiv militare. Și apoi mă aștept să văd activitate aeriană în partea Arcticii, probabil chiar anul acesta.

„Este o preocupare foarte mare de-a mea”, a mai spus el.

China se consideră un stat „aproape-arctic” și a lucrat intens pentru a-și extinde prezența în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea cu Rusia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Ce spune Andreea Bălan despre căsătoria cu Victor Cornea: „O hârtie nu face diferența, noi ne iubim foarte...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Dieta care l-a adus pe Joaquin Phoenix într-un punct critic. Actorul din „Joker: Folie a Deux”, extrem de...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale