După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă legea care înlătură riscul intrării SUA în incapacitate de plată, a anunţat Casa Albă, transmite AFP. Congresul american a adoptat săptămâna această actul normativ care permite suspendarea până în ianuarie 2025 (până imediat după alegerile prezidenţiale) a plafonului datoriei SUA, ce era stabilit la 31.400 de miliarde de dolari, informează Agerpres.
În negocierile cu republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, democraţii au acceptat în schimb anumite obiective bugetare. În final, fiecare tabără îşi revendică victoria, republicanii că au obţinut îngheţarea unor cheltuieli, iar democraţii că au reuşit menţinerea celei mai mari părţi a programelor sociale şi a marilor proiecte de investiţii, precum şi a cheltuielilor militare, inclusiv cele destinate susţinerii Ucrainei.
Preşedintele Biden le-a mulţumit responsabililor Congresului, inclusiv liderului republican din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, pentru „colaborarea” lor în obţinerea acestui compromis, care a evitat o situaţie „catastrofală” pentru SUA.
McCarthy este în schimb criticat de tabăra republicană radicală din jurul fostului preşedinte Donald Trump, care - la fel ca Joe Biden - aspiră să obţină un nou mandat prezidenţial la alegerile de anul viitor şi consideră că liderul republican din Cameră le-a făcut prea multe concesii democraţilor.
Ce ar fi însemnat un faliment al SUA
La jumătatea lunii mai, băncile și managerii fondurilor de investiții de pe Wall Street au început să se pregătească pentru a face față efectelor unei posibile intrări în incapacitate de plată a Statelor Unite, pe fondul datoriei publice a guvernului american, care a ajuns la 31,4 trilioane (mii de miliarde) de dolari,
Sectorul financiar din SUA s-a mai confruntat cu o astfel de situație de criză în septembrie 2021, după ce secretarul Trezoreriei americane declarase că guvernul federal urma să rămână fără bani, dacă Congresul nu ridica limita de îndatorare. În cele din urmă, Congresul SUA a aprobat atunci ridicarea „temporară” a limitei de îndatorare a SUA cu 480 miliarde de dolari, până la 28,9 trilioane (28.900 miliarde) de dolari.
Titlurile de stat emise de guvernul SUA susțin întregul sistem financiar global, prin urmare este dificil de estimat dezastrul pe care o astfel de criză a datoriei publice americane ar crea-o, dar finanțiștii și managerii de bănci ori de fonduri se așteaptă la o „volativitate masivă” pe piețele de capital sau cele de obligațiuni. Conform executivilor de pe Wall Street, o disfuncționalitate a pieței primare a titlurilor de stat ar afecta și operațiunile cu instrumente financiare derivate, piața imobiliară și piețele de capital.
O incapacitate de plată a SUA ar genera, indiferent de durata sa, „incertitudine internaţională cu privire la valoarea dolarului şi la instituţiile americane”, creând astfel „volatilitate” pe pieţele legate de moneda americană, a avertizat șefa operațiunilor bugetare de la Casa Albă.
Editor : M.L.