SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare „concretă” în starea de alertă nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP.
„Suntem încă în curs de a supraveghea şi monitoriza situaţia cât de aproape posibil', le-a spus jurnaliştilor un înalt responsabil al Pentagonului. „Nu cred că am văzut ceva concret drept consecinţă a deciziei sale. În orice caz, nu încă”, a adăugat el.
Responsabilul american a recunoscut că este dificil să se ştie ce se află în spatele ordinului dlui Putin. Dar simplul fapt de a evoca sau de a ameninţa cu o recurgere la forţele nucleare este „inutil şi reprezintă o escaladare importantă”, a spus oficialul Pentagonului.
Belarus, aliatul Moscovei, a organizat duminică un referendum prin care Minskul a renunțat la neutralitatea sa nucleară.
Occidentalii au denunţat această schimbare care, potrivit lor, ar permite Moscovei să deplaseze arme nucleare în Belarus, vecin atât cu Ucraina, cât şi cu unele state din NATO.
Întrebat dacă au fost deja constatate astfel de mişcări, înaltul responsabil de la Pentagon a răspuns „nu”.
Pe de altă parte, el a dat asigurări că militari belaruşi nu au intrat deocamdată în Ucraina pentru a întări forţele Moscovei.
Istoricul Armand Goşu, specialist în spaţiul ex-sovietic a declarat, pentru digi24.ro, că decizia lui Putin are, în primul rând valoare de ameninţare.
„Asta e important: Putin arată pumnul”, a spus Armand Goşu, care a precizat, în acelaşi timp, că, în cazul Rusiei, forţele de descurajare sunt tot timpul în alertă. „Asta e starea lor normală”, a spus Goşu.
Editor : M.L.