Studenții iranieni au continuat protestele la universitățile din toată țara, sfidând represiunea sângeroasă pornită de regim împotriva lor și a protestatarilor din toată țara, chiar înainte de ceremoniile care marchează 40 de zile de la moartea Mahsei Amini, tânăra ucisă în bătaie de poliția moralității, relatează The Guardian.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Ca studenți, putem muri, dar nu vom accepta umilința”, au scandat protestatarii la Universitatea Shahid Chamran din Ahvaz, în sud-vestul provinciei Khuzestan.
De mai multe săptămâni, în centrul protestelor s-au aflat femei tinere și fete de școală.
Miercuri se împlinesc 40 de zile de la moartea lui Amini și este și data la care se încheie perioada tradițională de doliu. Agenția de presă de stat IRNA a publicat un comunicat despre care spune că vine de la familia tinerei ucise. Conform acestuia familia transmite că nu va organiza vreo ceremonie care să marcheze a 40-a zi.
Activiștii spun, însă, că anunțul a fost făcut la presiunea regimului și că sunt așteptate, totuși, omagii la mormântul lui Amini.
Clipuri video de pe rețelele sociale arată că protestele continuă în forță la universități din Teheran și din alte părți ale țării – la Universitatea Beheshti și la Universitatea tehnologică Khaje Nasir Toosi, ambele în Teheran și la Shahid Chamran, în Ahvaz.
Cele mai noi demonstrații au fost declanșate după ce activiștii au acuzat forțele de ordine ale regimului că au bătut fete de școală la un institut vocațional din Teheran, luni.
„Elevele de la liceul Sadr din Teheran au fost atacate, dezbrăcate, percheziționate și bătute”, a transmis canalul social media 1500tasvir, care face un inventar al tuturor abuzurilor comise de regim, conform The Guardian.
„Părinții copiilor au protestat ei înșiși în fața școlii, ulterior. Forțele de securitate au atacat cartierul și au tras cu arma în casele oamenilor”.
Pretextul autorităților pentru atacul la adresa copiilor a fost că o „dispută” ar fi pornit între fete, părinți și personalul școlii, după ce directorul a cerut să se respecte regulile privind folosirea telefoanelor mobile.
Totuși, regimul neagă că forțele sale ar fi ucis o elevă în această confruntare.
Editor : Adrian Dumitru