Este extrem de important ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul pe care Rusia l-a declanşat împotriva ei, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu.
„Ţările europene membre ale Alianţei şi Canada pot evident să facă mai mult, dar este extrem de important ca SUA să continue să furnizeze sprijin Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la reuniunea Comunităţii Politice Europene (CPE), la palatul din Blenheim, în apropiere de Oxford, în Regatul Unit.
„Trebuie să fie un efort comun între America de Nord şi Europa, iar SUA sunt de departe aliatul cel mai important. Deci, mă aştept ca ele să continue să susţină Ucraina”, a mai spus Stoltenberg, întrebat despre eventualitatea unei sistări a ajutorului militar american pentru Ucraina în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
Această ipoteză îngrijorează o parte din ţările NATO şi Ucraina, în special după desemnarea lui J. D. Vance de către Trump pentru postul de vicepreşedinte dacă va fi ales în noiembrie.
Vance, senator de Ohio, se opune ferm continuării ajutorului militar american pentru Ucraina. El s-a declarat împotriva acordării unui ajutor de 61 miliarde de dolari, votat în final de Congres după luni întregi de tergiversări. Dar, potrivit lui Stoltenberg, care îşi va părăsi atribuţiile în octombrie după zece ani la conducerea NATO, „este în interesul SUA, inclusiv pentru securitatea lor, să susţină Ucraina”.
„Dacă preşedintele Putin câştigă în Ucraina, va fi o tragedie nu doar pentru ucraineni, ci aceasta va face de asemenea lumea un loc mai periculos şi mai vulnerabil”, a insistat el.
SUA furnizează aproape jumătate din ajutorul militar pentru Ucraina, al cărui total se ridică la peste 100 miliarde de euro de la declanşarea invaziei rusești în februarie 2022. Dar Donald Trump şi aliaţii săi din Congres ameninţă să oprească contribuţia americană, estimând că SUA nu pot susţine la nesfârşit această ţară în război.
Donald Trump a mai asigurat că el ar putea rezolva acest conflict în 24 de ore, sporind temerile Ucrainei cu privire la o soluţie ce îi va fi impusă.
„Dacă vrem să negociem o soluţie în care Ucraina să rămână un stat suveran şi independent, cel mai bun mijloc de a ajunge la aceasta este să-i furnizăm mai mult ajutor Ucrainei”, a subliniat secretarul general al NATO.
„În acest moment, preşedintele Putin crede că poate câştiga pe câmpul de luptă, dar noi trebuie să-l convingem de contrariu şi atunci va dori să se aşeze la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie”, a mai explicat el.
NATO a anunţat, săptămâna trecută, în cursul unui summit la Washington, mai multe măsuri care urmăresc să facă ajutorul său militar mai puţin dependent de deciziile luate de SUA. Alianţa a decis, astfel, să asigure coordonarea acestui sprijin, gestionat până acum de SUA.
Editor : Adrian Dumitru