Europa nu are nevoie de noi structuri pentru strategia de apărare a Uniunii Europene, a declarat vineri la Paris secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut o regândire a apărării Uniunii Europene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Macron a susţinut în declaraţia sa că UE are nevoie să-şi definească o nouă strategie de apărare care să-i consolideze capacitatea de a se apăra singură, chiar dacă alianţa transatlantică NATO rămâne utilă şi în funcţiune.
Vorbind vineri la Paris la o conferinţă de presă comună cu ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, şi cu cel al apărării, Florence Parly, Stoltenberg a estimat că ''ceea ce avem nevoie sunt mai multe capabilităţi, şi nu noi structuri care să concureze pentru capabilităţi''.
Referindu-se la acest subiect, titulara portofoliului francez al apărării a susţinut că a trecut timpul când se vorbea despre concurenţă între UE şi NATO în chestiunile de apărare. ''Mediul nostru nu ne permite polemici sterile şi zadarnice. Trebuie să lucrăm strâns ţinând cont de avantajele comparative ale unora şi altora'', a remarcat Florence Parly, potrivit agenţiei EFE.
''NATO continuă să fie baza apărării noastre colective şi centrul interoperabilităţii forţelor noastre'', în timp ce UE ''are un mare rol în consolidarea capacităţii europene pentru asumarea responsabilităţii sale în securitate şi apărare, pentru a consolida rezilienţa sa în faţa ameninţărilor care sunt tot mai diverse, în special atacurile cibernetice sau atacurile împotriva sateliţilor noştri'', a mai spus ea.
''Am discutat priorităţile Franţei pentru preşedinţia sa a Consiliului UE anul viitor şi contez pe sprijinul Franţei în timp ce elaborăm o nouă declaraţie comună NATO-UE'', a menţionat Stoltenberg despre scopul vizitei sale la Paris, unde, potrivit website-ului Alianţei, a schimbat puncte de vedere cu gazdele sale franceze asupra modalităţilor de consolidare a cooperării între NATO şi UE.
Referindu-se la criza legată de Ucraina, după ce Rusia a comasat trupe şi echipamente militare în apropierea graniţei cu aceasta, Stoltenberg şi cei doi miniştri francezi au apreciat că Rusia trebuie să facă paşi pentru calmarea tensiunilor. ''Rusia trebuie să dezescaladeze, să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi să revină la diplomaţie. Criza necesită o soluţie politică şi diplomatică'', a indicat secretarul general al NATO.
La rândul său, ministrul de externe francez Le Drian a menţionat că ''orice atac asupra integrităţii Ucrainei ar putea avea consecinţe strategice masive''.
Cât despre sprijinul Alianţei pentru Ucraina în actuala criză, acesta este unul ''practic'' şi ''politic'', a spus Stoltenberg, adăugând că ''fiecare naţiune în Europa are dreptul să-şi decidă destinul, inclusiv Ucraina'', făcând astfel referire la aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO, în pofida opoziţiei Rusiei.
Editor : R.K.