Franța acuză că serviciul de securitate al Rusiei (FSB) s-a aflat în spatele campaniei antisemite de anul trecut, când mai multe clădiri din Paris și suburbii au fost marcate cu Steaua lui David, informează vineri France24.
Procurorii francezi au raportat în luna noiembrie că 60 de astfel de graffiti cu Steaua lui David au fost găsite în capitală și suburbii la câteva săptămâni după războiul dintre Israel și Hamas, graffiti-ul fiind interpretat ca o amenințare pentru evrei.
Un cuplu de moldoveni a fost arestat în dosar și a fost identificat presupusul lor responsabil, un om de afaceri moldovean pro-rus, potrivit sursei care are cunoștință de anchetă și care a refuzat să fie numită.
Direcția Generală de Securitate Internă a Franței (DGSI) consideră că operațiunea a fost condusă de a cincea divizie a FSB care desfășoară operațiuni internaționale, a spus sursa, citând dintr-o notă internă secretă care a fost dezvăluită pentru prima dată de ziarul Le Monde.
FSB este agenția succesoare a KGB-ului Uniunii Sovietice
Procurorul din Paris, Laure Beccuau, a declarat în timpul anchetei de anul trecut că acțiunile au fost făcute la „cererea expresă” a unei persoane care locuiește în străinătate.
Graffiti-urile, care pentru unii au adus amintiri despre ocupația nazistă a Parisului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și deportarea evreilor în lagărele morții, au fost condamnate de tot spectrul politic.
Elisabeth Borne, premier la acea vreme, a condamnat ceea ce ea a numit „acte disprețuitoare”.
Uniunea Studenților Evrei din Franța a spus că însemnele au fost concepute pentru a oglindi modul în care evreii au fost forțați să poarte stelele de către regimul nazist.
În suburbia Saint-Ouen, stelele erau însoțite de inscripții precum „Palestina va birui”.
Le Monde a transmis că presupusa operațiune a FSB face parte dintr-o campanie mai largă de dezinformare care a vizat și Polonia, Spania, Germania, România și Austria.
Poliția franceză este avertizată să raporteze potențiale „subversiuni” rusești
Într-o notă recentă văzută vineri de AFP, DGSI a îndemnat forțele de poliție franceze să raporteze chiar și „semnele slabe” ale potențialei „subversiuni” rusești, precum vandalismul, graffiti-urile, afișele, autocolantele și fluturașii, care au ca scop de obicei „amplificarea diviziunilor în societatea franceză”.
Războiul din Orientul Mijlociu a început după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, care a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane în Israel, în mare parte civili, potrivit unui număr de cifre oficiale AFP.
Militanții Hamas au luat de asemenea ostatici, dintre care 130 sunt încă în Gaza, inclusiv 30 presupuși morți, potrivit Israelului.
Bombardamentul necruțător al Israelului de atunci a ucis cel puțin 29.514 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit ultimului număr al Ministerului Sănătății din Gaza.
Franța acuză Rusia de interferențe în mai multe domenii
Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat joi că piloții forțelor aeriene ale Franței au fost amenințați cu atacuri de către forțele ruse în timpul misiunilor de patrulare în spațiul aerian internațional.
Remarcile sale au fost cele mai recente dintr-un șir de acuzații franceze de comportament agresiv al Rusiei, inclusiv presupuse atacuri cibernetice și propagandă îndreptată împotriva Franței.
Guvernul președintelui Emmanuel Macron este un furnizor major de arme și ajutoare Ucrainei, care se luptă cu invazia Rusiei în ultimii doi ani.
Macron a declarat luna trecută că prioritatea Europei trebuie să fie a „nu lăsa Rusia să câștige”.
Editor : M.I.