Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), cu sediul la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, s-a declarat luni "dezamăgită" de absenţa luării unor măsuri de către Suedia şi Danemarca pentru a pune capăt incendierii și profanării Coranului, după mai multe incidente de acest tip, care au au generat o criză diplomatică cu mai multe state musulmane, relatează AFP.
"Suntem dezamăgiţi să constatăm că nicio măsură nu a fost luată la nivel oficial pentru a preveni repetarea acestor acte de provocare", a declarat secretarul general al OCI, Hissein Brahim Taha, în deschiderea unei reuniuni extraordinare prin videoconferinţă, la nivelul de miniştri de externe din 57 de state membre.
"Aş vrea să subliniez că avem cel mai mare respect pentru popoarele suedez şi danez şi ştim că acţiunile comise pe teritoriile lor sunt opera unei minorităţi extremiste", a spus diplomatul ciadian.
Chiar luni, doi indivizi au incendiat un exemplar din Coran în faţa parlamentului din Stockholm. Unul dintre ei, Salwan Momika, refugiat irakian, mai efectuase astfel de acţiuni, în special în faţa principalei moschei din capitala suedeză.
În Danemarca, mişcarea de extremă dreaptă Danske Patrioter a postat la sfârşitul lunii iulie o înregistrare video care arăta un bărbat incendiind şi profanând o carte care părea a fi Coranul, şi călcând în picioare un drapel irakian.
Statele musulmane condamnă Suedia și Danemarca, dar ignoră abuzurile din China și India
Aceste incidente au provocat tulburări în Irak, unde sute de manifestanţi au luat cu asalt şi au incendiat ambasada Suediei. Ambasadoarea suedeză la Bagdad a fost expulzată, iar Iranul şi-a anunţat refuzul de a accepta orice alt nou ambasador al acestei ţări scandinave pe teritoriul său.
Arabia Saudită, unde se află oraşele considerate sfinte de musulmani, Mecca şi Medina, i-a convocat la rândul său pe ambasadorii suedez şi danez.
Înaintea acestei reuniuni, Suedia şi Danemarca au încercat luni să calmeze tensiunile, şefii diplomaţiei acestor două ţări, condamnând profanările Coranului în cadrul unor discuţii telefonice cu secretarul general al OCI, potrivit unui comunicat al organizaţiei difuzat înaintea reuniunii.
Numeroase figuri publice au reproşat ţărilor musulmane că denunţă actele considerate islamofobe în Europa, păstrând tăcerea în acelaşi timp asupra discriminărilor şi violenţelor comise împotriva minorităţilor musulmane în China şi India, notează AFP.
Editor : Andreea Smerea