Sri Lanka nu-și mai poate plăti datoria externă

Data publicării:
sri lanka
Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de penurie de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente, întreruperi de curent şi o inflaţie record. Foto: Profimedia Images

Sri Lanka va suspenda, temporar, rambursarea datoriei externe pentru a evita o intrare dură în incapacitate de plată, a declarat marţi guvernatorul Băncii centrale, în condiţiile în care rezervele valutare limitate sunt păstrate pentru importul de produse esenţiale, transmite Reuters.

„Am ajuns într-un punct în care plata datoriilor este imposibilă. Cea mai bună măsură pe care o putem lua este să restructurăm datoria şi a evita o intrare dură în incapacitate de plată", a declarat guvernatorul Băncii centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe.

Săptămâna viitoare, Sri Lanka urmează să înceapă discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou program de împrumut, în condiţiile în care ţara suferă de întreruperi frecvente de aprovizionare cu electricitate şi de crize de alimente şi medicamente.

La finele lunii martie, rezervele valutare ale insulei se situau la 1,93 miliarde de dolari, în timp ce ţara are de rambursat datorii externe în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari în acest an, inclusiv un miliard de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni suverane care ajung la maturitate în luna iulie.

Guvernatorul P. Nandalal Weerasinghe a subliniat că suspendarea temporară a rambursării datoriei externe este o măsură de bună credinţă, subliniind faptul că ţara nu intrat niciodată în incapacitate de plată, conform Agerpres.

„Aceasta este doar o măsură temporară până când vom ajunge la un acord cu creditorii şi un program cu FMI", a spus Weerasinghe, care a fost numit în funcţie în urmă cu o săptămână pe fondul nemulţumirii opiniei publice faţă de criza economică.

„Trebuie să ne concentrăm pe importurile esenţiale şi să nu trebuiască să ne îngrijorăm despre serviciul datoriei externe", a apreciat guvernatorul Băncii centrale.

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de penurie de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente, întreruperi de curent şi o inflaţie record, fără ca nimic să sugereze încetarea dificultăţilor economice.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii Accuweather anunță o vară altfel în România. Fenomenul meteo care va lovi toată țara
Digi FM
Surpriză de proporții. Cine și-a făcut apariția la funeraliile Papei Francisc. Imaginile au făcut înconjurul...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Iubirile lui Renée Zellweger. A fost căsătorită doar patru luni. „Bridget Jones” împlineşte 56 de ani
Adevarul
A slăbit 90 kg în 8 luni fără înfometare. Secretul unui chef Michelin e mai simplu decât crezi
Newsweek
Anunț de la Casa de Pensii. Ce documente trebuie depuse pentru un ajutor de 1.700 lei la pensie?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
Ce reprezintă tatuajul pe care și l-a făcut Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Adolescenta are o legătură...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”