Joe Biden şi-a susţinut ultimul mare discurs la tribuna ONU, în care a adresat un mesaj personal liderilor lumii. „Dragi lideri, să nu uităm niciodată că există lucruri mai importate decât să rămâi la putere: propriul popor”, a declarat marţi preşedintele Statelor Unite.
„Am decis că, după 50 de ani de serviciu public, era timpul ca o nouă generaţie de lideri să preia frâiele ţării noastre. Dragi lideri, să nu uităm niciodată că există lucruri mai importate decât să rămâi la putere: propriul popor”, a declarat marţi preşedintele Statelor Unite.
Octogenarul, care luptă pentru ca bilanţul său să nu fie destrămat în cazul în care Donald Trump revine la Casa Albă, le-a cerut liderilor aflați în sală să apere democraţia, să evite „un război generalizat” în Liban şi să susţină Ucraina împotriva unui Vladimir Putin care, în opinia sa, „nu şi-a atins obiectivul principal”, informează News.ro.
Biden, al cărui Guvern s-a dovedit pentru moment neputincios să obţină un armistiţiu durabil între Israel şi Hamas în Războiul din Fâşia Gaza, a cerut din nou părţilor aflate în conflict să ajungă la un armistiţiu.
Joe Biden a renunţat în iulie la candidatura sa pentru al doilea mandat şi urmează să plece de la Casa Albă în ianuarie.
Mulţi se temeau atunci, în cazul unei victorii a fostului preşedinte republican împotriva vicepreşedintei şi candidatei democrate Kamal Harris, de un viraj violent izolaţionist şi protecţionist al primei puteri mondiale.
Kamala Harris nu şi-a detaliat deloc, până în prezent, planurile de politică externă. Totul sugerează că ea va continua aceleaşi orientări mari ca Joe Biden.
„Sprint final” pentru administrația Biden
În perioada cât va mai conduce SUA, Joe Biden vrea, aşa cum spune unul dintre consilierii săi, să se asigure că iniţiativele lansate în mandatul său pe plan internaţional devin „ireversibile”.
Directorul de comunicare al Casei Albe, Ben LaBolt, a evocat într-o notă „sprintul final” pe care administraţia în exerciţiu îl are de făcut până în ianuarie, în vederea „stabilirii jaloanelor viitorului”.
Marţi, preşedintele american a insistat din nou asupra importanţei alianţelor Statelor Unite, dintre care unele sunt criticate de către Donald Trump. Republicanul şi-a multiplicat mesajele amare destinate unor aliaţi din NATO.
Joe Biden, un bard al dialogului care se mândreşte cu aptitudini interpesonale diplomatice excelente, se confruntă săptămâna aceasta, la New York, cu limitele influenţei sale.
Dezbaterile de la ONU au fost dominate până în prezent de escaladarea în Liban, pe care niciun apel la calm nu pare să o domolească.
Preşedintele american a subliniat însă, după atacaul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, că nu vrea ca acest conflict să se extindă.
Un oficial american de rang înalt consideră că, din contră, toate convulsiile internaţionale susţin abordarea multilaterală a lui Joe Biden. „Ucraina, (Fâşia) Gaza şi Sudanul, toate acestea subliniază nevoia de acest tip de cooperare”, declară el.
Promisiunea lui Trump pentru SUA „blocată” în războiul Ucraina – Rusia
Joi, el se va întâlni, la fel ca şi Kamala Harris, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îngrijotrat de viitorul susţinerii americane a Ucrainei.
Volodimir Zelenski vrea să discute şi cu candidatul republican, care a reiterat marţi, la un miting, că Statele Unite sunt „blocate în acest război” şi că, dacă este ales, va ”ieşi” din acesta.
Fostul preşedinte republican a dat asigurări că se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi, în marja sosirii sale la Adunarea Generală a ONU.
Donald Trump dă totodată asigurări - fără să dea detalii - că poate să rezolve uşor conflictul din Orientul Mijlociu şi a promis să „încingă” taxele vamale impuse produselor importate, mai ales chinezeşti.
Discursul său hotărât în favoarea exploatării hidrocarburilor îi sperie pe cei mai mari susţinători ai cooperării internţaionale în lupta împotriva modificărilor climatice.
Joe Biden a atacat marţi, într-un discurs despre acest subiect la sfârşitul zilei, poziţia fostului său adversar şi l-a acuzat că a „dus lumea înapoi”. Republicanul a scos Statele Unite din Acordul de la Paris care vizează limitatea încălzirii globale.
„Eolienele nu dau cancer”, l-a ironizat Joe Biden, denunţând declaraţii repetate ale lui Donald Trump, care le critică cu regularitate şi le acuză că „omoară păsări”.
Editor : M.I.