Spioni infliltrați printre refugiați - soluția antiterorism a unui profesor britanic

Data actualizării: Data publicării:
refugiati slovenia
Foto: Guliver/Getty Images

Spioni infiltraţi printre refugiaţi pe durata călătoriei pe mare. Este o tehnică propusă de Cristopher Moran, profesor de analiză intelligence. Spune că doar aşa ar putea fi prevenite noile tipuri de atacuri teroriste. Cea mai mare problemă pentru autorităţi este că cei mai mulţi dintre refugiaţii care vin din Siria nu au acte de identitate şi sunt foarte greu de monitorizat. Profesorul mai spune că o viză temporară acordată celor care trăiesc în zone de război poate fi o soluţie. Inclusiv pentru a le salva acestora viaţa.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„E un coşmar când ai 500 de refugiaţi fără lucruri personale, nu ştii nimic despre ei. Dar dacă se infiltrează un agent în aceste grupuri, pe durata călătoriei - care se desfăşoară în unele cazuri în condiţii foarte periculoase în largul Mediteranei - în momentul în care ei ajung la frontieră, deja sunt informaţii preţioase despre ei, care pot fi folosite pentru a selecta persoanele care au voie să treacă graniţa şi care nu”, subliniază Christopher Moran, profesor de analiză intelligence.

România a adăpostit doar anul acesta peste 2.000 de imigranţi. Aceştia au încercat să treacă graniţa ilegal spre vestul Europei, dar au fost prinşi de poliţiştii de frontieră. Provin din Siria şi Afganistan. Majoritatea se află în procedură de azil în ţara noastră. Christopher Moran susţine că statele ar trebui să le ofere tuturor protecţie cât timp este război în ţara de origine, iar când pericolul trece, refugiații să fie trimişi acasă.

„Ar fi o mulţime de oameni care ar primi aceste vize temporare. Cine nu ar accepta? Nu vor spune: Eu nu merg! E un fel în care eu văd cum se poate rezolva această problemă foarte dificilă. Sunt probleme care privesc relocarea lor în Germania sau Bucureşti sau Londra. Măcar pentru doi ani. Și statele să spună apoi: Uite, când regiunea voastră era instabilă, noi v-am asigurat o oază de linişte, sperăm că v-am oferit o viaţă înfloritoare, v-am protejat siguranţa. Dar acum, din păcate, oricât de greu ar fi, trebuie să vă întoarceţi”, a declarat Moran într-un interviu pentru Digi24.

Profesorul consideră total inutile şi ilegale gardurile construite pentru a bloca înaintarea migranţilor spre vestul Europei. Christopher Moran spune că acestea afectează în primul rând principiile democratice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri