Spionaj Gazprom în România. Reacția companiei sârbe NIS

Data publicării:
totem nis petrol inr-o benzinarie din serbia
Spionaj Gazprom în România. Reacția companiei sârbe NIS. Foto: Profimedia

Compania Naftna Industrija Srbije (NIS) spune că respectă cu stricteţe reglementările locale din ţările unde operează, după ce în România a fost lansată o anchetă penală privind patru angajaţi ai NIS Petrol, deținută de Gazprom, sub suspiciunea de divulgare a informaţiilor secrete despre rezerve minerale ale țării.

Principiul fundamental al operaţiunilor NIS este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile din ţările în care (NIS) operează. Compania cooperează şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi de angajaţii săi în România”, a spus compania într-un comunicat transmis agenției de presă Tanjug, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu DCCO şi BCCO Timişoara au efectuat nouă percheziţii în Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţionale.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse la DIICOT pentru audieri, precizează sursa citată.

Cu privire la patru dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), acuzaţiile vizează infracţiunile de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Procurorii spun că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale, aceştia au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat că ancheta nu are nicio legătură cu Serbia şi că Belgradul va solicita informaţii despre acest caz de la România.

Aceasta nu are nimic de-a face cu războiul energetic, ci cu un război politic şi un război al spionajului, astfel încât unii care sunt consideraţi nesupuşi pot fi disciplinaţi suplimentar. Acestea fiind zise, nu exclud posibilitatea unei culpe reale din partea NIS, dar nu m-am ocupat de asta. Ştiu că nu există cetăţeni sârbi (implicaţi); ea (compania) este proprietate rusă şi vom cere informaţii de la prietenii noştri români, a declarat luni Vucic pentru postul Pink TV la Budapesta.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu trebuie să dai jos semnul de începător înainte de termen. Nu este vorba doar despre amenzi
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Madonna, un Paște în stil propriu: în pantaloni scurți și dresuri plasă, de mână cu iubitul tinerel, pe...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Câți bani iei în plus la pensie dacă ai muncit 10 ani în grupe de muncă? Cum se face calculul?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”