Speranțele celor care așteptau vara ca să scape de pandemie au fost spulberate. „Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”

Data actualizării: Data publicării:
A Sunny Sunday in Copacabana Beach Amidst the Coronavirus (COVID - 19) Pandemic
Photo by Bruna Prado/Getty Images

Încălzirea in timpul verii nu va salva emisfera nordică de pandemia Covid-19, concluzionează cercetătorii de la Universitatea Americană Princeton într-un studiu publicat de revista Science, citată de LeFigaro.

Temperatura ridicată din timpul verii nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică, au constatat cercetătorii de la Universitatea Princeton.

Studiile efectuate în ultimele luni au stabilit o uşoară corelaţie între climă şi epidemie: cu cât este mai cald şi mai umed, cu atât virusul se va răspândeşte mai greu. Dar, în ciuda acestor cercetări, nu s-a stabilit o legătură clară între temperatura exterioară şi Sars-Cov-2.

Studiul publicat în revista Science nu neagă că ar exista o corelaţie, dar, potrivit cercetătorilor americani, ar fi vorba doar de o legătură neglijabilă.

„Încălzirea vremii nu va încetini răspândirea virusului, în primele faze ale pandemiei”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Baker, cercetător la Princeton, scrie Mediafax.

Clima, în special umiditatea, joacă un rol important în răspândirea altor coronavirusuri şi a gripei însă în cazul Sars-Cov-2 trebuie ţinut cont de faptul că nu există imunitate colectivă. Asta înseamnă că ponderea populaţiei expusă riscului infectării este suficient de mare pentru a asigura progresia rapidă a pandemiei.

„Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”, a adăugat cercetătorul. În absenţa măsurilor de control sau a vaccinului, coronavirusul va contamina treptat o parte importantă a populaţiei, spun autorii acestui studiu. Abia după aceea ar putea deveni sezonier, la fel ca virusurile similare.

„Alte coronavirusuri umane cum ar fi răcelile, sunt foarte dependente de factorii sezonieri. În aceste cazuri, vârful epidemiei este atins în timpul iernii, în afara tropicelor”, spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă noul coronavirus este si el sezonier, ne putem aştepta ca acesta să se transforme într-un virus de iarnă deoarece devine endemic”, adauga el.

Echipa a creionat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, pe baza a ceea ce s-a observat despre virusurile gripale şi două cunoscute coronavirusuri care provoacă răceli. Astfel, specialiştii au simulat ce s-ar putea întâmpla în mai multe regiuni ale globului, cu temperaturi şi niveluri de umiditate diferite.

„Rezultatele arată că regiunile tropicale şi cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe şi că temperaturile de vară nu vor stopa răspândirea infecţiilor”, conchid cercetătorii.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Ce plan are Bianca Censori pentru a salva căsnicia cu Kanye. Apropiații se tem că are un motiv ascuns
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor