Spania va recunoaşte statul Palestina cu capitala la Ierusalimul de Est, anunță premierul Pedro Sanchez

Data publicării:
Pedro Sanchez trece pe lângă steaguri ale UE la Bruxelles
Pedro Sanchez, premierul guvernului Spaniei. Foto: Profimedia Images

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept "istorică" decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi, scrie CNN.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este "o necesitate pentru a ajunge la pace" şi "o chestiune de dreptate istorică".

El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce "nu este îndreptată împotriva nimănui" şi "cu atât mai puţin împotriva Israelului", o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii, în schimb reprezintă o "respingere fermă" a grupării islamiste palestiniene Hamas, care nu recunoaşte cele două state.

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: "pentru pace, dreptate şi coerenţă". 

Ministerul de Externe israelian a ordonat luni consulatului Spaniei de la Ierusalim să interzică furnizarea de servicii palestinienilor începând cu 1 iunie, ca răspuns la recunoaşterea de către Madrid a statului Palestina, potrivit unui comunicat al diplomaţiei israeliene.

Începând cu 1 iunie, consulatul Spaniei la Ierusalim „va fi autorizat să furnizeze servicii consulare numai rezidenţilor circumscripţiei consulare de la Ierusalim, şi nu va fi autorizat (...) să exercite o activitate consulară pentru rezidenţii Autorităţii Palestiniene", se arată în comunicat. Ministrul de externe israelian Israel Katz a declarat într-un comunicat separat că „astăzi (luni) am implementat măsuri punitive preliminare împotriva consulatului spaniol de la Ierusalim, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul spaniol a unui stat palestinian". „Nu tolerăm atacurile asupra suveranităţii şi securităţii Israelului", a adăugat el. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara peste care a dat întâmplător un român cu detectorul de metale. Are 3000 de ani și este...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...