Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor sunt convinși că țara lor se va alătura Uniunii Europene și Alianței Nord-Altlantice pe parcursul următorului deceniu, se arată în cel mai nou sondaj făcut public, conform Euronews.
Într-un articol publicat în timpul zilei de miercuri, compania de sondare americană Gallup arătat cel mai nou sondaj al său cu privire la aderarea Ucrainei la UE și NATO.
69% dintre ucraineni cred că țara lor se va alătura celor două organizații occidentale pe parcursul următorilor zece ani.
Ucrainenii sunt foarte optimiști cu privire la aderarea la Uniunea Europeană – trei din patru sunt siguri că țara lor va adera pe parcursul acestei perioade.
Conform Gallup, poziția pro-occidentală a ucrainenilor s-a solidificat în ultima perioada.
Invazia rusească începută în 2022 a distrus, practic, orice rămășiță de susținere pe care Rusia o mai avea printre ucraineni, deși, odinioară, această susținere era destul de consistentă. Și imaginea pe care ucrainenii o au față de SUA a suferit un recul în ultima perioadă.
Ucraineni, optimiști față de viitorul lor european
Conform sondajului, procentul ucrainenilor care sunt siguri că țara lor se va alătura Uniunii Europene a rămas la același nivel între 2022 și 2023 – la 73%, deși numărul celor care cred că asta nu se va întâmpla „niciodată” a crescut de la 6% la 7%.
Percepția față de țările occidentale s-a schimba, de asemenea, în ultimul an și jumătate.
„După declanșarea invaziei, ucrainenii au denunțat Kremlinul și au început să aprobe SUA. Încrederea în guvernul american a crescut la 66%, un număr record, în primele luni ale războiului.
E vorba de o cotă de popularitate mai mare decât a avut-o vreodată Rusia”.
De atunci, însă, atitudinile față de SUA au început să se mai tempereze, mai ales pe fondul instabilității politice și a comportamentului republicanilor în Congres. Ultimele date arată o rată a încrederii de 53% pentru SUA.
Atitudinea față de Germania s-a schimbat și ea în mod pozitiv, ajungând la același nivel cu cea față de SUA.
Aspirațiile Ucrainei de a se alătura NATO nu au mai făcut niciun progres de la comunicatul din iulie, în care liderii alianței subliniau că țara se va alătura cu siguranță, dar că nu poate exista un calendar până ce războiul nu se va fi terminat.
Țări precum Polonia, România, Slovacia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord susțin aderarea Ucrainei, însă șeful NATO declara în iulie că țara trebuie mai întâi să câștige războiul cu Rusia.
Negocierile de aderare ar putea, totuși, să înceapă chiar din decembrie.
Ucraina adoptă o orientare pro-occidentală profundă. Legăturile cu Rusia, considerate o parte a trecutului
Încă afectată puternic de probleme structurale – cea mai importantă fiind corupția – este puțin probabil ca Ucraina să poată adera prea curând la cele două organizații.
„Chiar dacă e încă neclar când și cum, mesajul din partea UE și NATO e clar – ambele sunt convinse că viitorul Ucrainei este împreună cu ele. Aproape toți ucrainenii împărtășesc această speranță – mai puțin de 1 din zece cred că asta nu se va întâmpla «niciodată».
După un an și jumătate de război cu Rusia, orientarea Ucrainei către Occident pare să se fi desăvârșit. Legăturile culturale, economice și politice, odinioară profunde, cu Rusia par să fi devenit un simplu simbol al trecutului”.
Între timp, Rusia și China au rămas cu foarte puțini admiratori în Ucraina. Mai puțin de jumătate de procent mai simpatizează cu dictatura rusească în condițiile în care războiul continuă.
Susținerea față de China s-a prăbușit, de asemenea, la un nou minim – de 8 procente – fapt ce reflectă o părere tot mai proastă față de țara care continuă să consume și să cumpere energie rusească.
Editor : Adrian Dumitru