Militarul american care a trecut marţi frontiera în Coreea de Nord era escortat afară din Coreea de Sud din motive disciplinare, scrie CNN. Soldatul urma să fie trimis înapoi în Statele Unite, dar după ce a trecut de controlul de securitate de la aeroport, a reuşit să iasă din terminal și s-a alăturat unui grup de turiști care vizita frontiera dintre cele două țări. Apoi a început să râdă și a luat-o la fugă, trecând granița, a declarat un martor pentru CBS News, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al forțelor americane din Coreea, colonelul Isaac Taylor, a confirmat că militarul a trecut frontiera „de bunăvoie și fără autorizație”, în timp ce participa la un tur, ca civil.
„Credem că se află în prezent în custodia RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord) şi lucrăm cu omologii noştri din cadrul forţelor armate nord-coreene pentru a rezolva acest incident”, a spus Taylor într-un comunicat.
Nu exista niciun indiciu că soldatul ar fi încercat să dezerteze, a declarat un alt oficial american.
Martor: Am crezut că e o glumă proastă
Un martor - care făcea parte din grupul de turişti - a declarat pentru CBS News că bărbatul a râs zgomotos, după care a luat-o la fugă printre clădiri către frontiera nord-coreeană.
„Am crezut că este o glumă proastă, la început, dar pentru că nu s-a întors mi-am dat seama că nu era o glumă, iar apoi toată lumea a reacţionat şi lucrurile au luat-o razna”, a declarat el.
Potrivit acestuia, nu se vedea niciun militar nord-coreean la frontieră în momentul în care militarul american a trecut-o.
„Vă spun asta pentru că m-a frapat destul de puternic”, spune el.
„Eram pe drumul de întoarcere către autocar şi ajunseserăm la un punct de control, când cineva a spus că eram 43 la intrare şi 42 la ieșire”, declară martorul.
Aceste tururi turistice la frontieră au loc în Panmunjom - singurul loc în care trupele celor două Corei se află faţă în faţă.
În acest sat, care nu mai există în prezent, în Zona Demilitarizată (DMZ), s-a semnat Armistiţiul din 1953, la încetarea Războiului Coreei.
Locul unde se afla satul este folosit ca punct de întâlnire. Pe aici a intrat preşedintele american Donald Trump în Coreea de Nord, la întâlnirea sa istorică cu dictatorul nord-coreean kim Jong Un, în 2019.
Un profesor sud-coreean a declarat AFP că acesta este probabil locul prin care americanul a intrat în Coreea de Nord.
„Este singurul loc prin care cineva poate încerca să facă aşa ceva în tot turul JSA”, a declarat profesorul de studii militare de la Universitatea Sangji, Choi Gi-il.
Editor : I.C