Soldați ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

Data publicării:
The war in Ukraine
Vehiculele rusești distruse în luptă sunt îngrămădite la marginea orașului Irpin, în afara Kievului. Foto: Profimedia Images

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice, afirmă experţi, relatează marţi AFP.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului. Circa 1.351 de soldaţi au murit până la acea dată, a admis Kremlinul.

După şapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la 27.000. O cifră mare, constată numeroşi militari şi analişti occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie, adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi, constata duminică Ministerul britanic Apărării. 

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, am ajunge la 12.500 de soldaţi ruşi morţi în mai puţin de trei luni. Destul de aproape de cei 15.000 de soldaţi sovietici ucişi în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989), război care a provocat o traumă naţională.

Site-ul rusofon Mediazona susţine că are confirmată exclusiv din surse deschise moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în lupte până pe 6 mai. O mare parte dintre cei a căror vârstă era menţionată aveau între 21 şi 23 de ani, iar 74 dintre ei nu aveau nici 20 de ani, precizează Mediazona.

Majoritatea celor ucişi proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum şi din Siberia Centrală, potrivit Agerpres.

Cel mai mare număr de decese, adică 135, a fost confirmat în rândurile soldaţilor din regiunea musulmană Daghestan din Caucazul de Nord, urmaţi de buriaţi (98), minoritate mongolă din Buriatia, o regiune din Siberia.

Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi (...) educativă, explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informaţii online Riddle Russia. Pentru că exigenţele pentru serviciul militar în aceste forţe ale armatei sunt relativ mici, cei mai buni soldaţi şi viitori ofiţeri preferând alte ramure, precum forţele aeriene şi spaţiale, forţele balistice strategice şi marina, a mai spus Luzin. 

A Russian tank destroyed by Ukrainian Forces in Vilhivka, Ukraine,
Un tanc rusesc distrus de forțele ucrainene se află lângă o casă într-un orășel la est de Harkov, în Vishivka. Foto: Profimedia Images

Mass-media locale şi reţelele sociale din Daghestan, regiune printre cele mai sărace din Rusia şi scenă a unei insurecţii islamiste vreme de mai mulţi ani, sunt pline de imagini care arată părinţi îndoliaţi primind condoleanţe din partea unor responsabili.

Kamil Iziiev, şef al districtului Buinaksk din Daghestan, a publicat în luna mai o înregistrare video pe Telegram în care el înmânează compensaţii familiilor a cinci soldaţi ucişi pe front.

De altfel, primul soldat rus a cărui moarte a fost confirmată oficial de Moscova a fost Murmagomed Gadjimagomedov, un tânăr din Daghestan ucis salvându-şi camarazii, potrivit mass-media de stat ruse. 

El a fost decorat postmortem pe 4 martie de Vladimir Putin, care a lăudat rolul jucat în Ucraina de minorităţile etnice ale Federaţiei Ruse, declarându-se mândru că face parte din această naţiune, din acest popor puternic şi multinaţional care este Rusia.

Bilanțul real al pierderilor Rusiei, publicat din greșeală de un site pro-Kremlin

În a doua parte a lunii aprilie, publicația Readovka, apropiată Kremlinului, a publicat pe o rețea socială bilanțul real al pierderilor suferite de Rusia în Ucraina, furnizat de Ministerul Apărării de la Moscova în cadrul unui briefing neoficial.

Postarea a fost ștearsă ulterior, însă a putut fi recuperată cu ajutorul serviciului de arhivare Wayback Machine.

Informația a fost dezvăluită de Kevin Rothrock, editor al site-ului Meduza, site critic la adresa Kremlinului și interzis pe teritoriul Rusiei.

„În cadrul unui briefing neoficial, Ministerul rus al Apărării a anunțat date despre pierderile suferite în timpul operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei. Pierderile ireversibile ale părții ruse se ridică la 13.414 soldați. Alți circa 7.000 sunt dați dispăruți.

De asemenea, a fost anunțat și bilanțul pentru crucișătorul Moskva: au fost confirmați 116 morți și peste 100 de oameni sunt dați dispăruți”, se arată în mesajul despre care editorul Meduza afirmă că a fost postat de Readovka pe rețeaua VKontakte, șters și recuperat ulterior de jurnalist.

Mesajul mai precizează că bilanțul exact al victimelor este greu de făcut, din cauza intensității luptelor și a imposibilității de a avea acces la trupurile rămase pe câmpul de luptă.

Incompetența uimitoare a armatei ruse

Generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susținea la începutul lunii mai că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă, conform publicației americane  The Hill.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu e vorba doar de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând și „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”. „A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a subliniat fostul comandant NATO.

Ucraina a ucis între „opt și zece” generali ruși în timpul conflictului aflat în desfășurare în Ucraina, a declarat pe 10 mai generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, în fața comisiei pentru serviciile armate din Senatul american, relatează CNN

De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipic de mare parțial sprijinului informațional furnizat de Statele Unite, în timp ce alții cred că este din cauza faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai adânc în zona de conflict decât ar fi de așteptat în mod normal pentru a motiva trupele lor.

Numărul ridicat de ofițeri superiori ruși uciși în Ucraina trădează grave carențe ale sistemului de comandă al trupelor Moscovei.

Doctrina militară a forțelor terestre ruse pune în prezent un mare accent pe așa-numitele „grupuri tactice la nivel de batalion” (prescurtat, BTG-uri). Acestea sunt unități de luptă alcătuite, în teorie, din circa 800 de militari, la care se adaugă subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene.

Conform unui raport public al armatei americane, intitulat „Cum poate fi înfrânt un grup tactic la nivel de batalion al armatei ruse”, fiecare astfel de BTG dispune de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei.

Forțele ruse au eșuat până în prezent în obținerea unei victorii decisive în Donbas, sau să încercuiască forțele ucrainene după o lună de la anunțarea concentrării ofensivei Moscovei în această zonă.

De asemenea, în cele aproape trei luni de război, Rusia a pierdut 12 generali, conform estimărilor ucrainene, o cifră extrem de mare cauzată de faptul că Moscova s-a văzut nevoită să trimită ofițeri superiori în prima linie pentru a asigura coordonarea și comunicarea - ceea ce denotă grave carențe ale sistemului de comandă.

Armata rusă, care are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion, îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

Citește și: The Guardian: Putin a ajuns să se implice în deciziile militare din Ucraina până la nivelul de comandă al unui colonel

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...