Mercenarii români au fost evacuați din baza ONU din Congo și au ajuns la granița cu Rwanda

Data actualizării: Data publicării:
Aeroportul din Goma.
Aeroportul din Goma. Foto: Profimedia

Rebelii au preluat controlul asupra aeroportului din Goma, cel mai mare oraş din estul Congo, ceea ce ar putea întrerupe principala rută prin care ajutoarele pot ajunge la sute de mii de persoane strămutate, relatează News.ro. Aproximativ 300 de români au fost lăsați să plece de la baza ONU din Goma și au plecat spre Kigali, în Rwanda de unde vor lua avionul spre România, scrie presa locală.

ACTUALIZARE 13.33 Cei 300 de mercenari români au ajuns la granița cu Rwanda, țară din care vor lua avionul spre România.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

ACTUALIZARE 10.19 Aproape 300 de mercenari români care se refugiaseră în baza MONUSCO din Goma au primit acceptul pentru a pleca în siguranță spre Kigali, de unde vor zbura înapoi în România, scrie presa locală din Congo.

Știrea inițială: Luptătorii M23 au intrat în Goma, luni, în cea mai gravă escaladare din 2012 a unui conflict de trei decenii, care îşi are rădăcinile în urmările lungi ale genocidului din Rwanda şi în lupta pentru controlul resurselor minerale din Congo, relatează Reuters, citată de News.ro.

Organizaţia Naţiunilor Unite a auzit că rebelii controlează aeroportul şi se află în Goma, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, în cadrul unei şedinţe de informare, adăugând că situaţia este „tensionată şi fluidă”.

„Există riscuri reale de încălcare a ordinii publice în oraş, având în vedere proliferarea armelor”, a avertizat el, adăugând că forţele de menţinere a păcii şi personalul ONU au fost nevoiţi să se adăpostească la bazele lor.

În capitala congoleză Kinshasa, la 1.600 km vest de Goma, protestatarii au atacat un complex al ONU şi ambasadele, inclusiv cele ale Rwandei, Franţei şi Statelor Unite, exprimându-şi furia faţă de ceea ce au considerat a fi interferenţă străină. Jefuitorii au devastat ambasada Kenyei.

Departamentul de Stat al SUA a ordonat personalului ambasadei să părăsească Congo, au declarat două surse. Una dintre surse, la curent cu evenimentele, a declarat că aceştia vor pleca miercuri. O a treia sursă a declarat că doar personalul neesenţial a primit notificarea.

Congo şi şeful forţelor ONU de menţinere a păcii au declarat că trupele rwandeze sunt prezente în Goma, susţinându-şi aliaţii din M23. Rwanda a declarat că se apără împotriva ameninţării din partea miliţiilor congoleze, fără să comenteze direct dacă trupele sale au trecut graniţa.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit separat marţi cu preşedinţii congolez şi rwandez şi a îndemnat Rwanda să protejeze civilii, a declarat Dujarric.

Goma este un centru important pentru persoanele strămutate de luptele din alte părţi din estul Congo şi pentru grupurile care încearcă să le vină în ajutor. Luptele au făcut ca mii de oameni să părăsească oraşul, inclusiv unii care se refugiaseră recent acolo din cauza ofensivei M23 de la începutul anului.

Chiar peste graniţa cu Rwanda, camioanele descărcau un număr mare de persoane care fugeau din Goma cu copiii lor şi cu pachete de bunuri învelite în bucăţi de ţesătură.

Locuitorii din Goma şi sursele ONU au declarat că zeci de soldaţi s-au predat, dar unii soldaţi şi miliţieni pro-guvernamentali au rezistat. Oamenii din mai multe cartiere au raportat focuri de armă de calibru mic şi unele explozii puternice marţi dimineaţă.

Marţi după-amiază, mai multe surse diplomatice şi de securitate au declarat că rebelii M23 au preluat controlul deplin asupra aeroportului, punându-i în fruntea unei legături vitale cu lumea exterioară.

„ONU, grupurile umanitare, forţele de menţinere a păcii şi chiar armata congoleză primeau provizii prin intermediul aeroportului”, a declarat Christoph Vogel, cercetător din Congo, adăugând că nu exista niciun acces viabil pe drum sau cu barca pe lacul Kivu.

Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU, a declarat în cadrul unei şedinţe de informare că colegii săi au raportat „multe cadavre pe străzi”.

„Avem rapoarte despre violuri comise de luptători, jafuri ale proprietăţilor ... şi despre centrele de sănătate umanitare care au fost lovite”, a adăugat el.

Alţi oficiali ai asistenţei internaţionale au descris spitale copleşite, cu răniţi trataţi pe holuri.

Cele patru spitale principale din oraş au tratat cel puţin 760 de persoane rănite de lupte începând de duminică, au declarat surse medicale şi umanitare, avertizând că nu pot estima un bilanţ exact al deceselor, deoarece multe persoane mor în afara spitalelor.

Francois Moreillon, şeful Comitetului Internaţional al Crucii Roşii din Congo, a declarat pentru Reuters că un depozit de medicamente a fost jefuit şi că este îngrijorat cu privire la un laborator în care sunt păstraţi germeni periculoşi, inclusiv ebola.

„În cazul în care ar fi lovit în vreun fel de obuze care ar putea afecta integritatea structurii, acest lucru ar putea permite germenilor să scape”, a spus el.

Mercenarii lui Potra, în Congo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți că a convocat Celula de criză interinstituțională pentru gestionarea crizei, încă de la începutul deteriorării situației de conflict din regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo, unde sunt prezenți cetățeni români. Potrivit MAE este vorba atât de civili cât și de „angajați privați ai guvernului RDC, într-o misiune de antrenament a armatei”.

Este vorba de câteva zeci de mercenari români din armata privată administrată de Horațiu Potra. Ei se aflau într-o misiune de antrenare a forțelor militare a RPD Congo.

„Ca urmare a evoluțiilor dinamice ale conflictului din regiunea Nord-Kivu pe fondul reluării active a avansului unei grupări înarmate locale, deteriorarea acută a situației de securitate a blocat grupul de cetățeni români care activau în zonă, în baza unui contract privat, în special în orașul Goma”, a precizat MAE.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce te lovește pisica cu capul și ce vrea să-ți spună? Explicația specialiștilor
Digi FM
Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea Mireasa, a murit după ce s-a răsturnat cu mașina. Împlinea 29 de...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
Cum plănuiește Putin să-l joace pe degete pe Trump. Pe ce mizează liderul de la Kremlin
Newsweek
Cum poți recupera creșterea de pensie pierdută la 1 ianuarie? Avocații spun ce documente depui
Digi FM
Alina Sorescu, propunere de neimaginat de la fostul soț: "Voia să stau două săptămâni în casă cu fetele, apoi...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Turiști terifiați de o creatură surprinsă pe o plajă din Mexic. De ce i se spune „peștele apocalipsei”
Film Now
Jeremy Renner, relație secretă cu o influenceriță mult mai tânără. Experiențele dramatice care i-au unit
UTV
Benny Blanco, îngrijorat că Selena Gomez îl va părăsi. „Venerez pământul pe care pășește ea”