Video Situație disperată în Turcia. Mai mult de jumătate din populație spune că abia își permite alimentele zilnice

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Emrah Hazer
Emrah Hazer își întreține cu greu familia colectând deșeuri în Istanbul Foto: captură video

În Turcia, mulți oameni trec printr-o perioadă dificilă din cauza scumpirilor necontrolate. Noul an a început cu lungi cozi la pâine, dar măcar acest aliment este încă accesibil. Însă pentru mulți, fructele, carnea și peștele au devenit un lux, iar vânzătorii au probleme din cauza produselor perisabile. Clienții lor sunt forțați de împrejurări să-și reducă la maximum cheltuielile. În plus, moneda națională pierde rapid din valoare, motiv profund de nemulțumire. Cea mai mare parte a furiei se îndreaptă către un om: președintele Recep Erdogan. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Mulți îl consideră pe președintele Recep Erdogan responsabil pentru prăbușirea lirei și se tem că politicile sale economice îi vor ruina. Inflația mare este o povară enormă pentru cei mai săraci. De exemplu, pentru oameni ca Emrah Hazer, care trăiește din colectarea deșeurilor. Trăia din greu chiar și înainte de această criză. Acum, abia dacă își mai poate hrăni familia. 

Cum trăiesc cei mai săraci dintre turci

O cutie veche de carton înseamnă bani buni pentru Emrah Hazer. Tânărul de 25 de ani câștigă din colectarea deșeurilor de hârtie aruncate în pubelele din Istanbul, metropolă cu peste 15 milioane de locuitori. Adună și plastic. Își asigură cu greu supraviețuirea, pentru că în vremuri de criză economică scad și prețurile materialelor reciclabile.

„Un kilogram de carton înseamnă trei eurocenți. Un kilogram de plastic e acum doar 10 cenți, în loc de 12”, explică Emrah Hazer.

Zi de zi, Emrah rătăcește câte zece ore pe străzile Istanbulului în căutare de hârtie și plastic. E doar unul dintre miile de oameni care adună materiale reciclabile în încercarea de a supraviețui în Turcia.

„Prețul pâinii a crescut din nou. Chiar și prețul celei mai ieftine pâini s-a dublat. Cum să-mi permit suficientă mâncare? Dar trebuie să muncesc în continuare”, spune tânărul.

O clădire abandonată de la marginea orașului servește drept punct de colectare, unde Emrah aduce tot ce a adunat peste zi. Azi a colectat 58 de kilograme și a câștigat echivalentul a mai puțin de cinci euro. După ce e sortat, gunoiul e dus la fabrici de reciclare.

„Fără noi, străzile ar fi pline de gunoaie. Datorită nouă, coșurile de gunoi nu se revarsă pe trotuare”, spune Emrah Hazer.

Război pentru deșeuri

Asta era situația până acum. Dar în plină criză economică, autoritățile turce intenționează să permită companiilor private să colecteze materiale reciclabile. Este o piață profitabilă. Prin urmare, punctele de colectare instalate ilegal vor dispărea.

În urmă cu câteva luni, un ordin de evacuare a dus la ciocniri violente între colectorii de deșeuri și poliție. Zeci de oameni au fost arestați.

Între timp, lucrătorii din sectorul reciclării deșeurilor și-au unit forțele pentru a lupta împotriva acuzațiilor.

„Spun că angajăm refugiați, că provocăm o problemă de securitate în cartierele rezidențiale și că tulburăm liniștea localnicilor. Într-o declarație de presă, guvernatorul Istanbulului le-a cerut cetățenilor să coopereze pentru a se asigura că vor dispărea de pe străzi cărucioarele colectorilor de deșeuri”, susține Ali Mendillioglu, sindicalist.

Trimite copilului jucării găsite la gunoi

Emrah trebuie să-și împartă spațiul de locuit din Istanbul cu alți trei colectori de deșeuri. Toți vin din estul îndepărtat al Turciei. Își vede soția și copilul de un an doar o dată la trei luni.

„Uneori stau aici și îmi doresc să pot fi acasă cu ei. Dar nu pot. Mama m-a sunat chiar zilele trecute și mi-a spus că nu au bani pentru scutece. Așa că trebuie să rămân aici”, povestește Emrah Hazer.

A doua zi dimineață, Emrah trimite familiei haine și jucării, printr-o rudă. A găsit jucăriile la gunoi.

Aproape trei sferturi dintre turci sunt îndatorați

Dar nu doar cei aproximativ 500.000 de colectori de deșeuri din țară își fac griji acum pentru existența de zi cu zi. Valoarea lirei turcești s-a redus aproape la jumătate în ultimul an, iar inflația este oficial de 36 la sută. Experții economici spun că, de fapt, este mult mai mare.

Citiți și: Erdogan l-a demis pe șeful agenției de statistică după ce au fost publicate datele privind cea mai mare inflație din ultimii 19 ani

„În sondaje, mai mult de jumătate din populație spune că abia își permite alimentele zilnice. Aproape trei sferturi dintre turci sunt îndatorați. Și aproape toată lumea se plânge de scăderea veniturilor. Aceste cifre arată cât de disperată este situația”, spune Nesrin Nas, economistă.

La punctul de colectare, activitatea continuă. Dar pentru cât timp? Emrah și colegii săi speră că guvernul va mai amâna schimbarea sistemului de reciclare.

„Colectarea și sortarea materialelor reciclabile este o muncă foarte complexă și dificil de organizat. Pentru că în gospodăriile din Turcia, deșeurile nu se adună separat”, spune Cetin Bozan, responsabil cu reciclarea.

Deocamdată, este încă nevoie de Emrah pe străzile din Istanbul. Dar cu fiecare zi, situația economică se înrăutățește. Iar pentru Emrah acest lucru înseamnă că trebuie să strângă și mai multe deșeuri ca să supraviețuiască.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...