Singura mumie ale cărei bandaje nu au fost desfăcute până acum își dezvăluie secretele. Ce au descoperit cercetătorii egipteni

Data actualizării: Data publicării:
Masca mortuară a mumiei faraonului Amenhotep I
Mumia lui Amenhotep I, descoperită la Luxor în 1881, este singura ale cărei bandaje nu au fost niciodată înlăturate de către arheologi, pentru a conserva astfel masca sa funerară şi ghirlandele de flori care o înconjoară asemenea unei bogate podoabe capilare. Foto: De Agostini Picture Library/Getty Images

Cercetătorii egipteni au folosit o metodă foarte avansată de scanare 3D prin care au reușit să examineze corpul mumificat al faraonului Amenhotep I fără a fi nevoie să desfacă bandajele în care a fost înfășurat. Imaginile de calculator au oferit noi detalii despre înfățișarea faraonului și opulența bijuteriilor cu care a fost îngropat, potrivit The Guardian.

Descoperirile lor au dezvăluit, printre altele, noi tehnici de îmbălsămare lansate de Amenhotep I cu peste 1.500 de ani înainte de debutul erei noastre, informează AFP. În mod surprinzător pentru cineva care a trăit acum 3.500 de ani, dinții faraonului s-au păstrat într-o stare foarte bună.

Amenhotep I, fiul lui Ahmose I, fondatorul celei de-a XVIII-a dinastii egiptene (1550 î.e.n. - 1292 î.e.n.), a fost primul lider al Egiptului Antic mumificat cu braţele încrucişate, dar şi primul al cărui creier nu a fost scos din craniu în momentul mumificării sale, a precizat marţi într-un comunicat ministrul egiptean pentru Turism şi Antichităţi.

Amenhotep-I-mumie
Cercetările au fost conduse de Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo. Foto: Dr. Sahar Saleem/Universitatea din Cairo/PA

Numele faraonului înseamnă „Amun este satisfăcut”, iar numele său de tron, Djeserkare, înseamnă „Sufletul lui Ra este sfânt”. Sub bandajele cu care a fost înfășurat, faraonul poartă 30 de amulete și o cingătoare cu mărgele de aur.

Domnia sa a fost una pașnică, ceea ce i-a permis să se concentreze asupra organizării administrative a regatului și pe construirea de noi temple religioase. Se poate ca faraonul să fi condus Egiptul împreună cu mama sa, Ahmose-Nefertari.

Mormântul original al lui Amenhotep I nu a fost niciodată descoperit. Mumia faraonului a fost mutată de frica hoților de morminte

Mumia lui Amenhotep I, descoperită la Luxor în 1881, este singura ale cărei bandaje ce înconjoară strâns trupul defunctului nu au fost niciodată înlăturate de către arheologi, pentru a conserva astfel masca sa funerară şi ghirlandele de flori care o înconjoară asemenea unei bogate podoabe capilare.

Mormântul original al faraonului nu a fost niciodată descoperit. Sarcofagul mumiei a fost mutat în timpul domniei celei de-a XXI-a dinastii pentru a o proteja de hoții de morminte.

Amenhotep-I-craniu
În mod surprinzător pentru cineva care a trăit acum 3.500 de ani, dinții faraonului sunt într-o stare foarte bună. Foto: Dr. Sahar Saleem/Universitatea din Cairo/PA

Analiza realizată prin tomodensitometrie, tehnica de scanare folosită de medicii radiologi, a dezvăluit în plus că acest faraon, care a condus mai multe campanii militare pe parcursul celor 21 de ani ai săi de domnie, a murit la vârsta de 35 de ani, cel mai probabil din cauza unei răni sau a unei boli.

Cercetările au fost conduse de Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo, şi de Zahi Hawass, o personalitate majoră, dar uneori controversată, din domeniul egiptologiei, scrie Agerpres.

Spre deosebire de Ramses II și Tutankhamun, mumia lui Amenhotep I păstrează încă inima și creierul faraonului

„Nu am găsit nicio rană sau urme de boală care să demonstreze cauza morții, în afară de mutilările postmortem, care se datorează hoților de morminte”, a spus Saleem. „Intenstinele i-au fost înlăturate de primii oameni care l-au mumificat, dar nu și creierul sau inima.”

Amenhotep-I-schelet
Sub bandajele cu care a fost înfășurat, faraonul poartă 30 de amulete și o cingătoare cu mărgele de aur. Foto: EPA/Ministerul Egiptean al Antichităților

Împreună, cei doi experţi au supus mumia unei tehnici de imagistică medicală 3D foarte avansată - tomografia asistată de computer. Graţie acestei tehnici, Zahi Hawass şi un specialist în mumii, germanul Albert Zink, au rezolvat în 2012 misterul unei crime vechi de 3.000 de ani, descoperind adevărul despre "conspiraţia din harem".

Cu ajutorul razelor X şi al analizelor ADN, ei au dovedit atunci că Ramses al III-lea a murit cu gâtul tăiat în urma unei conspiraţii urzite de una dintre soţiile sale, care voia să îşi instaleze fiul pe tron în locul primului moştenitor al faraonului, născut de una dintre rivalele ei.

Citește și: Misterul „Fecioarei de gheață”, mumia de 2.500 de ani descoperită în Siberia. Oamenii cred fie în „blestemul”, fie în protecția ei

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Ministerul Afacerilor Externe.
MAE avertizează românii care călătoresc în Portugalia: A fost emisă o alertă de furtuni
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului