Serviciile secrete americane avertizează: Rachetele cu rază lungă lansate în Rusia pot amplifica războiul

Data publicării:
Clădire bombardată Ucraina
Rachetele rușilor fac prăpăd în Ucraina. Foto: Profimedia

Serviciile secrete americane consideră că, dacă Ucrainei i se acordă permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus, Rusia ar putea răspunde cu acțiuni mai agresive. Acestea ar putea include „atacuri letale” împotriva Statelor Unite și a aliaților săi, scrie Ukrainska Pravda, care citează New York Times.

Evaluarea serviciilor de informații subestimează, de asemenea, impactul pe care rachetele cu rază lungă de acțiune l-ar avea asupra conflictului, deoarece ucrainenii dispun în prezent de un număr limitat de arme și nu este clar câte altele, dacă există, ar putea furniza aliații occidentali.

Evaluarea evidențiază ceea ce analiștii serviciilor de informații consideră a fi riscurile potențiale și beneficiile incerte ale luării acestei decizii de a permite atacuri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

Ce face Biden

Datele primite pot explica parțial de ce lui Biden i-a fost atât de greu să ia această decizie și demonstrează presiunile interne exercitate asupra sa pentru a respinge cererea lui Zelenski. Oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta aceste informații și discuțiile interne, au declarat că rămâne neclar ce va decide Biden să facă.

Liderul rus Vladimir Putin a recurs frecvent la amenințări pentru a descuraja SUA și partenerii săi de coaliție să furnizeze ucrainenilor sisteme de arme mai avansate.

Criticii lui Biden și ai consilierilor săi spun că aceștia sunt mult prea ușor intimidați de retorica ostilă a lui Putin și că abordarea graduală a administrației privind înarmarea ucrainenilor i-a dezavantajat pe câmpul de luptă. Susținătorii acestei abordări spun că aceasta a reușit în mare măsură să prevină un răspuns violent din partea Rusiei.

Liderii britanici au fost mai dispuși să își asume riscuri. Aceștia au fost în favoarea permiterii ucrainenilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, dar au așteptat să vadă care este poziția lui Biden în această privință înainte de a autoriza loviturile, deoarece un potențial răspuns al Rusiei ar putea avea implicații pentru securitatea generală a coaliției.

Raportul serviciilor de informații descrie o serie de posibile reacții ale Rusiei la decizia de a autoriza atacuri cu rază lungă de acțiune cu rachete fabricate în SUA și Europa, de la incendieri și sabotaje sporite la instalații din Europa până la atacuri potențial mortale asupra bazelor militare americane și europene.

Sabotaje

Oficialii americani susțin că Direcția principală de informații a Federației Ruse este responsabilă pentru majoritatea sabotajelor care au avut loc până acum în Europa. Dacă Putin decide să extindă această acțiune secretă ca răspuns la utilizarea de rachete americane și europene în interiorul Rusiei, oficialii americani cred că rușii vor continua să facă acest lucru în secret, spre deosebire de lansarea de atacuri deschise asupra instalațiilor și bazelor americane și europene, pentru a reduce riscul unui conflict mai amplu.

Context

La 25 septembrie, Putin a declarat că Rusia va extinde condițiile în care este pregătită să utilizeze arme nucleare.

UE a declarat că noile amenințări nucleare ale lui Putin nu vor schimba poziția UE de a continua să sprijine Ucraina.

Ministrul britanic de externe a declarat că până la începutul iernii ar putea fi luată o decizie cu privire la ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri