Șeful statului major al SUA confirmă testul cu rachetă hipersonică al Chinei: „Este foarte îngrijorător”

Data actualizării: Data publicării:
rachet long march china Shenzhou-13
China a testat o rachetă nucleară hipersonică, folosind modelul de rachetă „Long March", cu care au zburat și astronauții chinezi în misiunea recentă Shenzhou-13. Foto: Kevin Frayer/ Getty Images

Șeful statului major al SUA, generalul generalul Mark Milley, a oferit prima confirmare oficială din SUA a desfășurării unui test cu arme hipersonice al Chinei. Experții militari spun că Beijingul pare să încerce să construiască un sistem menit evite apărarea antirachetă americană, relatează Reuters.

Pentagonul a încercat să evite o confirmare directă a testului balistic chinez, care a avut loc în această vară, chiar dacă președintele american Joe Biden și alți oficiali și-au exprimat îngrijorarea la modul general cu privire la dezvoltarea armelor hipersonice chineze.

Dar Milley a confirmat explicit faptul că acest test a avut loc și a spus că este „foarte aproape” de un moment Sputnik, referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit spațial, moment care a propulsat Moscova în cursa spațială din perioada Războiului Rece.

Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ, un test al unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător, a spus Milley într-un interviu pentru Bloomberg.

Experții în arme nucleare spun că testul balistic al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, rachetele hipersonice se mișcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h, făcându-le mai greu de detectat și interceptat.

În al doilea rând, surse citate de Reuters spun că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul. Experții militari spun că este un concept din timpul Războiului Rece cunoscut sub numele de „bombardament orbital fracționat”.

Luna trecută, Secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la îngrijorările sale cu privire la un astfel de sistem, vorbind despre o armă care ar intra inițial pe o orbită și apoi ar coborî spre țintă.

„Dacă folosești o astfel de abordare, nu trebuie să utilizezi o traiectorie tradițională ICBM – direct de la punctul de lansare până la punctul de impact”, a spus el.

„Este o modalitate de a evita apărarea și sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a adăugat Kendall.

Bombardamentul orbital fracționat ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA din Alaska, concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o țară precum Coreea de Nord.

Jeffrey Lewis de la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury a spus căcel mai simplu mod de a te gândi la sistemul de bombardament orbital al Chinei este „să-ți imaginezi o navetă spațială, să pui o armă nucleară ca încărcătură și să uiți de trenul de aterizare”.

Ministerul de Externe al Chinei a negat testul balistic. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar nu a fost o rachetă, ci un vehicul spațial”.

Atât Statele Unite, cât și Rusia au testat arme hipersonice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...