Şeful spionajului militar ucrainean: Telegram este o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Data actualizării: Data publicării:
telegram
Foto: Shutterstock

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, spune că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în ţară, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda preluată de News.ro.

„Telegram este dăunător. Nu mi-a fost niciodată teamă să spun acest lucru. Este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Spun acest lucru absolut deschis şi chiar am documentat acest lucru. Conform cercetărilor noastre, Telegram este principala sursă de informaţii în societate. A depăşit absolut totul”, a declarat Kirilo Budanov într-o discuţie la un post de radio.

El a explicat este mai dificil din punct de vedere tehnic să blochezi Telegram, aşa cum s-a întâmplat cu Odnoklassniki şi Vkontakte (alte platforme sociale ruse), deşi este posibil.

„Nu sunt în favoarea închiderii pur şi simplu (a serviciului Telegram). Este destul de dificil de făcut, dar este posibil”, a spus şeful spionajului militar ucrainean.

În schimb, Budanov s-a declarat în favoarea „oficializării” tuturor canalelor Telegram. „Dacă doriţi să difuzaţi nişte ştiri, vă rog să vă înregistraţi, astfel încât toată lumea să înţeleagă că este un canal al unui cetăţean rus sau al unui cetăţean al Ucrainei. Şi atunci el are o responsabilitate”, a explicat şeful GUR.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat recent în Franţa din cauza lipsei moderării de conţinut pe platformă şi a criptării ei, ceea ce a permis o serie de infracţiuni grave.

Spre deosebire de Telegram, Budanov consideră platforma X (fostul Twitter), deţinută de Elon Musk, drept inofensivă. Elon Musk a fost de mare ajutor Ucrainei furnizându-i internet prin intermediul reţelei Starlink încă de la începutul războiului, chiar dacă pe parcurs colaborarea cu Kievul a cunoscut unele hopuri, iar miliardarul american, apropiat de Donald Trump, a avut unele poziţii dubioase în legătură cu Rusia şi războiul ei de agresiune din Ucraina.

În contextul discuţiilor despre Telegram, Ukrainskaia Pravda aminteşte că Agenţia Centrală de Informaţii a SUA le interzice analiştilor săi să utilizeze mesageria Telegram de pe calculatoarele de serviciu. În schimb, comunicarea oficială de la Moscova se bazează foarte mult pe Telegram.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu