Șeful ONU avertizează că cea mai mică greșeală la granița dintre Liban și Israel poate declanșa o catastrofă

Data publicării:
liban israel
Un atac aerian israelian a vizat o casă din satul Khiam, din sudul Libanului, lângă granița libaneză-israeliană, pe 21 iunie. Sursa foto: Profimedia Images

„O singură greșeală de calcul” la granița dintre Liban și Israel ar putea „declanșa o catastrofă”, avertizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care atrage atenția că lumea nu poate „permite ca Libanul să devină o altă Gaza”, pe măsură ce tensiunile dintre Israel și gruparea șiită Hezbollah se intensifică.

„O mișcare neplăcută – o greșeală de calcul – ar putea declanșa o catastrofă care depășește cu mult granița și, sincer, trece dincolo de imaginație”, a spus el reporterilor vineri, notează The Guardian. „Să fim clari: oamenii din regiune și oamenii din lume nu își pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza.”

La începutul acestei săptămâni, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că va veni în curând o decizie cu privire la un război total cu Hezbollah, iar generalii israelieni au anunțat că au semnat planurile pentru o ofensivă în Liban.

Hezbollah-ul susținut de Iran a bombardat aproape zilnic cu rachete Israelul, de când a izbucnit războiul din Gaza, forțând zeci de mii de oameni să fugă din casele lor de pe ambele părți ale graniței.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat vineri că Hezbollah are capacitatea de a se apăra și de a apăra Libanul împotriva Israelului, avertizând că „poate că a venit momentul autoanihilării acestui regim ilegitim”.

Guterres a mai spus că este responsabilitatea Israelului – în calitate de putere ocupantă din Fâșia Gaza – să restabilească ordinea publică și siguranța pe teritoriul palestinian, astfel încât ajutorul umanitar să poată fi livrat.

„Majoritatea camioanelor cu ajutor umanitar în interiorul Gaza sunt acum jefuite”, a spus Guterres reporterilor, adăugând că Israelul a împiedicat ONU să folosească poliția civilă palestiniană pentru asigurarea securității ajutoarelor.

Este haos total în Gaza și nu există nicio autoritate în cea mai mare parte a teritoriului.

O „pauză” zilnică declarată de armata israeliană în Gaza weekendul trecut pentru a facilita fluxurile de ajutoare nu a avut niciun impact asupra livrărilor de ajutoare extrem de necesare, a declarat vineri agenția de sănătate a ONU. „Deci, în ansamblu, noi, ONU, putem spune că nu am văzut un impact asupra aprovizionării umanitare de la acel anunț”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în teritoriile palestiniene. „Aceasta este evaluarea generală”.

Martorii ale căror rude au murit într-unul dintre bombardamente au declarat agenției de presă AP că forțele israeliene au tras o a doua salvă care a ucis oamenii care au ieșit din corturile lor. „Două tancuri au urcat pe un deal și au trimis bile de foc care au lovit corturile oamenilor săraci strămutați în zonă”, a declarat un locuitor pentru agenția de presă Reuters.

Armata israeliană a spus că episodul este în curs de revizuire, dar că „nu există nicio indicație că a fost efectuată o lovitură de către IDF” în zona de siguranță

Cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de vineri în Gaza, a raportat Reuters. Printre morți se numără un tată și un fiu uciși într-o lovitură israeliană asupra orașului Khan Younis și patru muncitori municipali.

Qatarul a anunțat vineri că depune eforturi pentru o încetare a focului în Gaza și a elibera ostaticii israelieni ținuți acolo. „Ne-am continuat eforturile fără întrerupere în ultimele zile”, a declarat premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, într-o conferință de presă la Madrid cu ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fost portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți”
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Firerose, dezvăluiri despre coșmarul trăit în relația cu Billy Ray Cyrus: „E un bărbat rău!” Ce reguli...
Film Now
Shannen Doherty, declarații „tăioase” la adresa fostului soț: „Aventura lui mi-a afectat sănătatea. Mi-am...
Adevarul
Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare
Newsweek
Cum vrea Casa de Pensii să trimită deciziile cu pensia recalculată? Ce pensionari sunt avantajați?
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Ce relație există astăzi între Jamie Dornan și Dakota Johnson. Declarații rare făcute de actorul din „Fifty...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...