Șeful NATO spune lumii să nu se mai îngrijoreze legat de o nouă președinție Trump. Cum argumentează

Data actualizării: Data publicării:
Starmer Greets Volodymyr Zelenskyy & Mark Rutte in London, UK.
Mark Rutte, șeful NATO Foto Profimedia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat comunitatea internațională să „nu-și mai facă griji cu privire la o președinție Trump” și la implicațiile acesteia pentru războiul din Ucraina, relatează Politico.

În timpul unei vizite la Londra, șeful NATO a subliniat că îl cunoaște bine pe Donald Trump, afirmând că acesta „înțelege complet și este de acord cu mine că această luptă pentru Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci și despre siguranța și securitatea viitoare a Statelor Unite”.

Rutte a declarat că, personal, „nu este îngrijorat” de o victorie a lui Trump, deoarece este „absolut convins că Statele Unite sunt implicate în acest lucru pentru că înțeleg...  că SUA în întregime ar fi mai puțin sigure, dacă Putin ar avea succes în Ucraina”.

Comentariile lui Rutte ar putea ridica sprâncene în unele capitale europene, notează Politico. Trump a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, susținând în schimb că ar negocia rapid o încheiere a conflictului.

Citește și: ANALIZĂ Aliații Ucrainei observă o flexibilizare a Kievului privind încheierea războiului. Durata conflictului schimbă perspectiva Vestului

Comentariile lui Rutte au fost făcute în timp ce acesta lua parte la o discuție în trei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, la Londra, în timp ce liderul ucrainean pornește într-un tur al capitalelor occidentale pentru a solicita sprijin suplimentar.

După întâlnire, Rutte a declarat jurnaliștilor că ar fi „la latitudinea fiecărui aliat” să decidă dacă să aprobe utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, așa cum Zelenski solicită de mult timp.

„Să nu ne concentrăm pe un singur sistem de arme”, a îndemnat el. „Nu va fi un singur sistem de arme care va face schimbarea. Înțeleg ce cere Zelenski, dar, în același timp, este de acord că există o problemă mai largă care trebuie dezbătută pentru a ne asigura că ei prevalează.”

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat jurnaliștilor că discuția liderilor s-a concentrat pe „modul în care ajutăm Ucraina să fie în cea mai puternică poziție în acest moment crucial”.

El a spus: „Evident, dorim să punem Ucraina în cea mai puternică poziție, dar niciun război nu a fost câștigat vreodată de o singură armă”.

Zelenski trebuia să își dezvăluie „planul de victorie” în cadrul unei reuniuni a liderilor NATO la sfârșitul săptămânii, la baza militară americană de la Ramstein, din Germania Această reuniune a fost amânată după ce președintele american Joe Biden s-a retras pentru a supraveghea răspunsul guvernului american la uraganul Milton care a lovit azi-noapte Florida.

Citește și: Ar fi putut fi prevenită invazia Rusiei în Ucraina? Răspunsul lui Jens Stoltenberg, dat în ultimul interviu acordat ca șef al NATO

 Zelenski vede o „oportunitate” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în 2025. „O șansă reală de a muta situația spre pace”

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
În ce zile din octombrie sunt încărcate cardurile de alimente? Plățile se fac și în 10 zile
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...