Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat, miercuri, că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina şi a revendicat rolul de leadership al SUA în lume în perioada care urmează, dar să-l exercite cu „modestie” pentru a câştiga „încrederea” altor ţări, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Într-o dezbatere la Universitatea Johns Hopkins, şeful diplomaţiei americane a spus că invazia rusă în Ucraina este „cea mai mare ameninţare la adresa ordinii internaţionale” după anii de „stabilitate geopolitică” ce au urmat încheierii Războiului Rece.
El a acuzat şi China că este „cea mai mare provocare pe termen lung” pentru că şi-a construit o „putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică” menită să schimbe ordinea internaţională către „o lume mai autoritară”.
„Suntem într-un punct de inflexiune: o epocă s-a terminat şi o alta începe. Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii”, a remarcat Blinken.
El a susţinut că Statele Unite urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu „modestie”, pentru că Washingtonul are nevoie să câştige „încrederea” altor ţări. „Recunoaştem că leadership-ul începe cu ascultarea şi înţelegerea problemelor celorlalţi pentru a putea găsi puncte în comun”, a sesizat şeful diplomaţiei americane.
Acesta a pledat pentru o diplomaţie cu „geometrie variabilă”, prin care să se caute alianţe precise în vederea soluţionării unor probleme concrete, în locul configurării unor mari blocuri ideologice.
Deşi ţările democratice sunt prioritare pentru Administraţia preşedintelui american Joe Biden, Washingtonul „este hotărât să colaboreze cu orice ţară, inclusiv cu cele cu care are divergenţe pe teme importante, dar cu condiţia ca acestea să dorească soluţionarea unor probleme comune”, cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară sau crizele provocate de migraţie, a detaliat secretarul american de stat.
El a enunţat ca obiective ale SUA consolidarea NATO şi a relaţiilor cu UE, cu India, cu ţările africane, cu cele din zonele Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu, inclusiv cu Arabia Saudită.
Blinken a mai susţinut că în prezent Statele Unite „au o poziţie în lume semnificativ mai puternică faţă de acum doi şi jumătate”, când la Casa Albă era Donald Trump. Mai mult, el s-a declarat „convins” că atunci când istoricii vor vorbi despre această epocă vor spune că Statele Unite au acţionat în mod „decisiv, strategic şi modest” pentru a „aşeza bazele unei lumi mai libere şi prospere”.
Editor : A.C.