Șeful CIA, vizită secretă la Kiev, unde l-a informat pe Zelenski despre planurile Rusiei pentru ofensiva de primăvară

Data publicării:
William Burns, directorul CIA, in masina blindat, cu geamuri groase
William Burns, directorul CIA, este unul dintre oamenii care se bucură de cea mai mare încredere la Kiev. Foto: Profimedia

Directorul CIA, William Burns, l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna trecută, într-o vizită secretă la Kiev, care sunt evaluările Statelor Unite cu privire la planurile de război ale Rusiei pentru primăvară, potrivit unor surse oficiale americane și ucrainene, citate de CNN.

Întâlnirea secretă a avut loc în contextul în care SUA monitorizează atent o potențială nouă ofensivă a rușilor în lunile care vin și în mijlocul unei dezbateri încinse între Statele Unite și aliații europeni privind livrarea către Ucraina de armament mai sofisticat, cu rază lungă de acțiune. Liderii europeni din domeniul apărării se vor întâlni astăzi pentru a discuta livrările de arme către Ucraina, mai menționează CNN.

„Directorul Burns a călătorit la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii ucraineni, dar și cu președintele Zelenski, și a reafirmat sprijinul nostru continuu pentru Ucraina împotriva agresiunii Rusiei”, a spus un oficial american citat de CNN, care precizează că subiectul întâlnirii de la Kiev a fost abordat în premieră de Washington Post.

William Burns, diplomat veteran, a devenit unul dintre interlocutorii de încredere ai Kievului, vizita de săptămâna trecută nefiind prima. Se mai cunosc două călătorii similare care au avut loc în octombrie și noiembrie anul trecut, inclusiv una care a avut loc în timp ce Ucraina era ținta unui bombardament intens din partea Rusiei.

Deși luptele brutale continuă și pe perioada iernii, mai ales în regiunea localității Bahmut, niciuna din cele două tabere nu a înregistrat victorii strategice. Șefa Directoratului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a ținut un discurs la Davos săptămâna aceasta, în care a descris conflictul din Ucraina „nu ca un blocaj, ci ca un război de uzură în acest stadiu”.

Însă este de așteptat ca ambele tabere să pregătească ofensive în primăvară, iar Kievul continuă să preseze SUA și aliații lor occidentali pentru mai mult sprijin militar.

O sursă ucraineană citată de CNN a subliniat că Kievul a devenit îngrijorat de ritmul livrărilor de arme către Ucraina, mai ales în contextul în care republicanii  - dintre care unii sunt sceptici în privința ajutării Ucrainei - dețin majoritatea în camera Reprezentanților din Congresul SUA.

Pentagonul a anunțat joi un pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, al doilea ca valoare din cele acordate până acum. Pachetul conține vehicule de luptă Stryker și Bradley.

Problema livrării de tancuri rămâne suspendată, în condițiile în care Germania afirmă că nu va trimite blindate Leopard în Ucraina dacă SUA nu trimit celebrele lor Abrams M1. Pentagonul a spus în repetate rânduri că nu intenționează să trimită tancuri grele în Ucraina, din cauza costurilor logistice ridicate pentru întreținerea lor.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri