Șeful Serviciului pentru Informații Interne al Germaniei (Biroul Federal pentru Protecția Constituției - BfV) a cerut luni Berlinului mai multe resurse pentru a avea mai multă putere de monitorizare a fluxurilor financiare, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la o potențială finanțare rusă a partidelor regionale de extremă dreaptă înainte de alegerile parlamentare europene.
În timp ce Ministerul de Interne al Germaniei a transmis în februarie că lucrează la adaptarea legislației existente în acest sens, problema a câștigat o nouă urgență în urma unui raport conform căruia un parlamentar al partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a primit bani de la un portal de știri pro-rus, informează Reuters.
„Aș spera să am mai multă autoritate” pentru a monitoriza evoluțiile financiare, a declarat șeful agenției interne de informații din Germania, Thomas Haldenwang, într-o conferință de presă.
„Acest lucru ar afecta toate domeniile (de securitate), deoarece eficacitatea acțiunilor protagoniștilor depinde desigur și de câte fonduri au, dar ne interesează în special fluxurile financiare din scena extremistă de dreapta”, a subliniat acesta.
Agențiile de securitate ale Germaniei au fost sufocate de birocrație, în parte din cauza trecutului totalitar al țării și a precauției care a rezultat față de încălcarea vieții private a statului, spun criticii, inclusiv foști oficiali.
Doi foști șefi ai agenției de informații străine au declarat anul trecut că aparatul de securitate german degenerează într-un „câine de pază fără colți, care e legat cu un lanț de fier”.
Cu amenințările la adresa securității în creștere, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și pe fondul rivalității crescânde chineze, mai multe voci spun că este timpul să abordeze aceste restricții și să ofere agențiilor de spionaj mai multă putere pentru a-și face treaba.
Pledoaria lui Haldenwang a venit în aceeași zi în care trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chinezești pentru a preda tehnologie care ar putea fi folosită în scopuri militare.
„(Alte agenții) folosesc cele mai moderne metode de comunicare cu cea mai modernă tehnologie de criptare și trebuie să fim capabili să acționăm la același nivel ca omologii noștri”, a spus Haldenwang. „Deputații trebuie să găsească echilibrul potrivit între garantarea libertății, pe de o parte, și securitatea, pe de altă parte”.
Editor : M.I.