Iranul a condamnat „cu putere” loviturile întreprinse în cursul nopţii de Statele Unite, denunţând „o încălcare a suveranităţii Siriei şi Irakului”. De asemenea, Siria și Irak au denunțat atacul SUA, spunând că securitatea regiunii este „pe marginea prăpastiei”.
„Atacul de noaptea trecută este o acţiune aventuristă şi o altă eroare strategică din partea americanilor, ce nu va avea alt rezultat decât să intensifice tensiunile şi instabilitatea în regiune”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externede la Teheran, Nasser Kanani, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt nu a indicat dacă în aceste atacuri au fost ucişi iranieni şi nici nu a făcut aluzie la eventuale represalii.
Loviturile americane sunt „o încălcare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Siriei şi Irakului, a dreptului internaţional şi o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite”, a adăugat el.
„Atacurile americane contra Irakului, Siriei şi Yemenului vizează să satisfacă obiectivele regimului sionist”, a mai spus Kanani, cu referire la Israel.
Statele Unite au anunţat că au vizat un total de 85 de ţinte ale forţelor de elită iraniene şi grupări proiraniene, în şapte situri diferite în Siria şi Irak, dar niciuna pe teritoriul iranian.
Operaţiunea a fost „un succes”, a afirmat Casa Albă, dând din nou asigurări că nu doreşte „un război” cu Iranul.
Loviturile au fost o ripostă la atacul din 28 ianuarie asupra unei baze americane de la graniţa Iordaniei cu Siria, în care au fost ucişi trei militari americani şi pe care Washingtonul l-a atribuit unor grupări susţinute de Iran.
Reacții din Irak și Siria
La Bagdad, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bassem al-Awadi, a anunţat că loviturile americane în vestul Irakului au făcut „cel puţin 16 morţi, printre care civili”.
Cu aceste lovituri, „securitatea Irakului şi a regiunii se vor găsi pe marginea prăpastiei”, avertizează guvernul într-un comunicat, care dezminte „alegaţiile mincinoase” legate de o „coordonare prealabilă” cu Washingtonul în privinţa acestor atacuri.
Prezenţa coaliţiei militare conduse de SUA în regiune „a devenit un motiv pentru a ameninţa securitatea şi stabilitatea în Irak şi o justificare pentru a implica Irakul în conflicte regionale şi internaţionale”, adaugă comunicatul guvernului de la Bagdad.
La rândul său, Siria a denunţat sâmbătă „ocupaţia” americană în anumite părţi din teritoriul său şi bombardamentele din cursul nopţii.
Represaliile americane contribuie „să aţâţe conflictul în Orientul Mijlociu într-un mod extrem de periculos”, a reacţionat printr-un comunicat Ministerul de Externe sirian.
Ele au provocat „moartea unui număr de civili şi soldaţi, răni altora şi pagube importante”, a indicat armata siriană, într-un alt comunicat.
„Ocupaţia anumitor părţi ale teritoriului sirian de către forţele americane nu mai poate dura”, a adăugat armata, declarându-şi „determinarea de a elibera întregul teritoriu sirian de terorism şi ocupaţie”.
În jur de 900 de militari americani sunt desfăşuraţi în Siria şi 2.500 în Irak în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste create pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic atunci când aceasta controla părţi întregi din teritoriile sirian şi irakian.
Editor : Bogdan Păcurar