Secretarul general al OCDE, în vizită la București: Sperăm că procesul de aderare al României se va desfășura pe cât de rapid posibil
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, speră că procesul de aderare a României la OCDE se va desfăşura pe cât de rapid posibil, arătând că ţara noastră respectă deja o serie de standarde ale organizaţiei, informează Agerpres.
„Nu sunt în situaţia să vă dau un răspuns detaliat specific. Putem să sperăm că acest proces se va desfăşura pe cât de rapid posibil, atât timp cât este necesar. România deja respectă o serie întreagă de standarde OCDE, ne cunoaştem foarte bine, ceea ce se va întâmpla în continuare este o analiză atentă realizată de comitetele tehnice ale OCDE, în care vom analiza politicile şi practicile la nivel naţional pe care considerăm că ar putea fi îmbunătăţite şi ar trebui îmbunătăţite pentru a se alinia cu acele practici, politici pe care OCDE deja le aplică în cadrul organizaţiei. Acest lucru depinde de modul în care evoluează procesul, domnul prim-ministru m-a asigurat încă o dată că domnia sa personal şi Guvernul se vor implica în mod decisiv, vor încerca să aibă o activitate cât mai eficace din acest punct de vedere, dar vorbim deja de un proces tehnic de acum încolo”, a declarat Mathias Cormann, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.
Oficialul OCDE a precizat că România trebuie să se aplece cu atenţie asupra domeniilor identificate în raportul prezentat cu privire la problemele cu care se confruntă ţara în domeniul economic.
„Pe lângă domeniile la care se face referire în Studiul economic privind România, depinde foarte mult de modul în care se desfăşoară aceste procese în domeniile identificate de noi, asupra cărora România trebuie să se aplece cu atenţie şi vom lucra în continuare cu Guvernul dumneavoastră pentru a ne asigura că lucrurile avansează”, a afirmat el.
Mathias Cormann a subliniat faptul că OCDE apreciază sprijinul întregului spectru politic pentru aspiraţiile României de a deveni membră cu drepturi depline a organizaţiei.
Întrebat dacă încrederea investitorilor străini de a veni în România poate fi afectată, în contextul problemelor de securitate de la graniţa cu Ucraina, secretarul general al OCDE a răspuns: „Mediul geopolitic întotdeauna este un factor important, nu poate fi pus sub semnul îndoielii, însă aceste aspecte merg dincolo de sfera de acţiune a OCDE. Pot doar să fiu de acord cu dumneavoastră că mediul geopolitic are un impact masiv asupra mediului economic. România este deja membră a unor structuri foarte importante, UE şi NATO, şi toate aceste aspecte poziţionează România într-o situaţie foarte fericită”.
Secretarul general al OCDE se află vineri într-o vizită oficială la Bucureşti. El a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi a participat la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", la Palatul Victoria. Oficialul OCDE va fi primit vineri şi de preşedintele Klaus Iohannis şi are programată o întâlnire cu reprezentanţii Romanian Business Leaders.
Ciucă: Vă mulţumim în numele României
Documentul „Studiu economic pentru România”, proiect dezvoltat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arată angajamentul ferm al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la OCDE şi reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României, oferind factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive, a declarat vineri prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Premierul a salutat, la evenimentul de lansare a studiului „Economic Survey of Romania”, organizat la Palatul Victoria, sosirea la Bucureşti a secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, la două zile după votul din cadrul Consiliului OCDE, din 25 - 26 ianuarie, care a decis deschiderea discuţiilor de aderare cu România şi a mulţumit acestuia pentru tot efortul depus ca sa se deblocheze extinderea organizaţiei.
„Cunoaştem rolul esenţial în obţinerea deciziei Consiliului OCDE şi vă mulţumim în numele României şi al meu personal”, a spus Ciucă.
Prim-ministrul a menţionat că România a convocat Comitetul interministerial pentru admiterea în OCDE, care a avizat, în şedinţa din 26 ianuarie, asumarea ataşamentului ţării noastre la principiile, valorile şi standardele organizaţiei, aşa cum sunt întărite şi dezvoltate în cele două documente ale OCDE - „Declaraţia privind viziunea OCDE” şi „Declaraţia ministerială a Consiliului din 2021”.
Şeful Executivului a subliniat că, la acest moment, România a aderat la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare: Declaraţia privind Investiţiile; Principiile Guvernării Corporatiste; Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului; Recomandarea Bunelor Practici în Statistică; Cadrul Inclusiv al BEPS - Erodarea Bazei şi Schimbarea Profitului; Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie.
Potrivit premierului, în lunile următoare România va începe activităţile aferente aderării la Codurile de liberalizare.
„De asemenea, ţara noastră şi-a exprimat deja intenţia de a adera la Convenţia OCDE anti-mită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei ţării noastre”, a completat Nicolae Ciucă.
Premierul a arătat că între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află şi „Studiu economic pentru România”, care arată angajamentul ferm al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie.
„Studiul reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive. Prima parte este dedicată perspectivelor politice cheie, incluzând o prezentare a situaţiei macroeconomice şi a evoluţiilor pe termen mediu, cu o atenţie specială acordată pandemiei şi implicaţiilor sale pentru economie”, a afirmat Ciucă.
Şeful Executivului a menţionat că studiul include mai multe referinţe la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, specificând că acesta se concentrează în mod corect pe domeniile în care investiţiile sunt urgent necesare.
„Reformele şi investiţiile incluse în plan vor contribui la dezvoltarea şi modernizarea economiei româneşti în domenii precum: sustenabilitatea finanţelor publice, consolidarea administraţiei publice şi rezilienţa sistemului de sănătate, asigurarea coeziunii sociale şi teritoriale, digitalizarea administraţiei publice, şi altele. De altfel, o serie de recomandări din cadrul studiului îşi găsesc răspunsul în măsurile pe care statul român le-a avut în vedere în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a completat Ciucă.
Acesta a trecut în revistă şi concluziile studiului privind mediul de afaceri, infrastructura de transport şi tranziţia verde.
„Capitolul tematic dedicat analizei mediului de afaceri include şi secţiuni dedicate necesităţii de a adapta accesul la finanţare la nevoile companiilor, guvernanţa întreprinderilor de stat sau necesitatea de a îmbunătăţi eficienţa judiciară şi regimurile de insolvenţă pentru a spori dinamismul afacerilor. Infrastructura de transport şi tranziţia verde reprezintă domenii cheie, importanţa lor fiind reflectată în cadrul PNRR, prin cea mai mare alocare financiară. Studiul subliniază necesitatea reducerii decalajelor în infrastructura de transport pentru a creşte productivitatea şi a reduce disparităţile regionale”, a arătat Ciucă.
În cadrul prezentului studiu, a continuat premierul, au fost efectuate analize privind lipsa de corelare corespunzătoare între necesităţile de pe piaţa forţei de muncă şi competenţe, aspecte referitoare la munca informală, prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a formării profesionale, promovarea competenţelor digitale în educaţia primară.
„Autorităţile române sunt conştiente de necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a creşte participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunităţile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare”, a punctat Ciucă.
Premierul a subliniat, totodată, că în contextul pandemic actual Guvernul României a adoptat o serie de măsuri inovative, în acord cu evoluţia situaţiei înregistrate la nivel naţional şi cu necesităţile pieţei muncii, cu scopul de a menţine locurile de muncă din sectoarele economice afectate şi a preveni creşterea şomajului.
El a evidenţiat că, în ceea ce priveşte sistemul de pensii, România se află în plin proces de reformă, fiind evaluată legislaţia şi urmând a fi adoptate măsuri legislative de natură să asigure sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung, corectarea disfuncţiilor şi a inechităţilor dintre diferite categorii de beneficiari, întărirea principiilor contributivităţii, solidarităţii sociale şi egalităţii.
Şeful Executivului a apreciat, de asemenea, recomandarea din studiu privind diminuarea decalajelor educaţionale, în special în zonele defavorizate.
„Studiul consideră că îmbunătăţirea accesului la educaţie şi formare reprezintă unul dintre cele mai importante domenii, ce poate contribui la redresarea economică şi la creşterea nivelului de trai. Apreciem recomandarea de a accelera măsurile de sprijinire a elevilor care riscă să părăsească şcoala şi de a diminua decalajele educaţionale, în special în zonele defavorizate”, a arătat Ciucă.
Premierul a afirmat, ca o primă concluzie, că studiul reprezintă un instrument util, care aduce o valoare adăugată ridicată factorilor de decizie politică, subliniind în mod echilibrat eforturile depuse până acum de ţara noastră, dar oferind în acelaşi timp recomandări utile în domeniile de o importanţă deosebită pentru România.
Concret, el a arătat că între principalele concluzii ale Studiului OCDE Economic Survey Romania 2021 despre economia României, trebuie să fie remarcate următoarele:
* Creşterea economică este robustă, dar riscurile sunt încă ridicate;
* Politicile macroeconomice au susţinut economia; iar politicile monetare trebuie să rămână vigilente şi să răspundă la presiunile inflaţioniste. În ceea ce priveşte politica fiscală, aceasta trebuie să se adapteze la evoluţiile economice rapid şi ţintit;
* România trebuie să profite de oportunitatea fondurilor europene, în special pe componenta Next Generation;
* Este necesară reformarea sistemului public de pensii pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice;
* Reformele pot îmbunătăţi eficienţa şi echitatea în sistemul de impozitare;
* Îmbunătăţirea accesului la un sistem educaţional şi sanitar performant reprezintă cheia progresului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Politicile economice trebuie să vizeze diminuarea ratelor ridicate de inactivitate şi a economiei informale. Fondurile europene trebuie utilizate pentru a răspunde la provocările sociale şi de mediu, inclusiv la reducerea poluării;
* Disparităţile regionale în ceea ce priveşte nivelul de trai şi oportunităţile economice sunt ridicate,
* La fel ca în statele OCDE, integrarea persoanelor cu un nivel scăzut de pregătire (în special tineri, femei şi populaţie romă) pe piaţa muncii este dificilă. În vederea îmbunătăţirii performanţelor pe piaţa muncii este necesar ca toţi cetăţenii să dobândească aptitudini adecvate;
* Reformele care să dinamizeze afacerile, o alocare eficientă a resurselor şi reducerea disparităţilor legate de infrastructură sunt elemente cheie pentru a avea câştiguri de productivitate;
* Îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi competiţional poate stimula creşterea productivităţii;
* Deşi accesul la finanţare s-a îmbunătăţit, este necesar ca IMM-urile să beneficieze de sprijin sporit în ceea ce priveşte accesul la instrumentele financiar-bancare;
* Sporirea predictibilităţii reglementărilor pentru susţinerea mediului de afaceri în ceea ce priveşte procesul investiţional;
* Continuarea luptei împotriva corupţiei va conduce la sporirea încrederii în instituţiile statului.
"Am reţinut toate aceste elemente şi ne pregătim ca, în perioada imediat următoare, să le absorbim în politicile publice curente din România", a conchis Ciucă.
Editor : R.K.
- Etichete:
- romania
- guvernul romaniei
- ocde
- nicolae ciuca
- mathias cormann
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News