Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs marți la sud de Napoli, la doar câteva zile după ce regiunea vulcanică a înregistrat cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani, relatează CNN. Există temeri că „supervulcanul” din apropierea metropolei italiene este gata să erupă, cu efecte potențial devastatoare.
Cutremurul cu magnitudinea de 4,2 grade din 27 septembrie a zguduit regiunea și a fost simțit până la Roma, fără a se solda însă cu victime. Oamenii s-au speriat însă și au ieșit din case.
Campi Flegrei, sau Câmpiile Flegree în română, este o zonă vulcanică care cuprinde mai mulți vulcani care datează de 39.000 de ani.
Activitatea seismică din zona care se întinde pe 200 de kilometri sub Golful Napoli și insulele Ischia și Capri s-a intensificat în acest an, regiunea fiind afectată de mai multe cutremure mici.
Campi Flegrei se confruntă cu un fenomen seismic cunoscut sub numele de bradisism, definit prin cicluri de ridicare și coborâre treptată a solului.
Ultima erupție majoră a Campi Flegrei a fost în 1538, când s-a format un nou munte în golf. Până acum, în 2023, Campi Flegrei a înregistrat 2.868 de cutremure – dintre care 1.118 numai în august.
Carlo Doglioni, șeful Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), a vorbit despre potențialele consecințe în fața Comisiei de Mediu a guvernului italian pe 28 septembrie.
„Există două scenarii posibile legate de evoluția situației din Campi Flegrei: cel mai bun este că criza bradiseismică în curs se va încheia așa cum s-a întâmplat în 1983-84, cel mai rău este o erupție similară cu cea din 1538”, a spus el.
„Este o evoluție pe care nu o cunoaștem și pe care o monitorizăm”, a spus Doglioni.
În timpul episodului bradiseismic din 1983-1984, pământul s-a ridicat cu 3,5 metri în Câmpiile Flegree.
INGV a cerut municipalității din Napoli să efectueze evacuări ale unor locuitori din apropierea zonei vulcanice pentru a verifica locurile cele mai vulnerabile la daunele structurale cauzate de solul care se ridică. Majoritatea structurilor în cauză au fost construite în ultimii 20 de ani.
Agenția de protecție civilă din Italia estimează că cel puțin 800.000 de oameni trăiesc într-o „zonă galbenă” desemnată și 500.000 în „zona roșie”, cu cel mai mare risc din vecinătatea regiunii seismice.
Ultima dată a fost testat un plan de evacuare în caz de erupție vulcanică în 2019. Cu toate acestea, locuitorii au cerut un plan actualizat care să sublinieze ce ar trebui să se întâmple în cazul unei erupții.
Editor : M.B.