Scrisoarea lui Orban după „turneul de pace” în Rusia și China. Premierul maghiar cere UE să „redeschidă liniile directe cu Rusia”

Data publicării:
viktor orban si charles michel in dialog pe canapea
Viktor Orban i-a scris lui Charles Michel după turneul său „de pace” în Ucraina, Rusia, China, Turcia și SUA. Foto: Profimedia

Premierul maghiar Viktor Orban a făcut publică o scrisoare trimisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care prezintă concluziile sale în urma turneului - pe care l-a intitulat „misiune de pace” - în Ucraina, Rusia, China, Turcia și SUA. În evaluarea lui Orban, Statele Unite sub Joe Biden duc o „politică pro-război”, în vreme ce Donald Trump, pe care îl vede câștigător în alegerile prezidențiale, va „acționa imediat ca un broker de pace”. În același timp, premierul maghiar îi recomandă lui Charles Michel să „redeschidă liniile diplomatice directe de comunicare cu Rusia”.

Prim-ministrul Ungariei speră că raportul şi propunerile sale ar putea contribui la posibile viitoare iniţiative pe care Charle Michel „le-ar putea înainta liderilor UE la momentul potrivit şi în formatul adecvat”, a spus Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban, pentru MTI, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a publicat pe site-ul său scrisoarea în zece puncte pe care i-a adresat-o președintelui Consiliului European.

„Mai jos este prezentat un rezumat al discuțiilor mele cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu președintele Donald J. Trump, precum și câteva sugestii de luat în considerare”, a scris Viktor Orban în deschiderea scrisorii datate 12 iulie, imediat după întâlnirea pe care a avut cu Donald Trump în Florida, ultima din cadrul „turneului” său.

1. Observația generală este că intensitatea conflictului militar (din Ucraina - n.r.) va escalada radical în viitorul apropiat.

2. Am observat personal că beligeranții sunt hotărâți să se implice și mai profund în conflict și că niciunul dintre ei nu este dispus să inițieze o încetare a focului sau negocieri de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor fi reduse și că părțile nu vor începe să caute o cale de ieșire din conflict fără o intervenție externă semnificativă.

3. Trei actori globali au puterea de a influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. Turcia ar trebui, de asemenea, să fie considerată un actor regional important, fiind singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.

4. China își continuă politica de a solicita o încetare a focului și discuții de pace, astfel cum se prevede în documentele internaționale. Cu toate acestea, China își va asuma un rol mai activ numai dacă există o șansă aproape sigură de succes. În evaluarea lor, în prezent nu este cazul.

5. În ceea ce privește Statele Unite, discuțiile mele la summitul NATO și cu președintele Trump au arătat că Statele Unite sunt în prezent foarte ocupate cu campania electorală prezidențială. Președintele în exercițiu face un efort uriaș pentru a rămâne în cursă. Este evident că el nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, astfel încât nu se poate aștepta de la el să înceapă o nouă politică. Așa cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în astfel de situații, birocrația fără conducere politică continuă pe aceeași cale.

6. În discuția mea cu președintele Trump, am ajuns la concluzia că politica externă joacă doar un rol mic în campania sa, care este dominată de problemele interne. Prin urmare, nu ne putem aștepta la nicio inițiativă de pace din partea sa până la alegeri. Cu toate acestea, pot spune cu certitudine că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, nu va aștepta până la inaugurare, ci va fi gata să acționeze imediat ca un broker de pace. Are planuri detaliate și solide pentru a face acest lucru.

7. Sunt convins că, în eventualitatea probabilă a victoriei președintelui Trump, împărțirea sarcinilor financiare între SUA și UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce privește sprijinul financiar pentru Ucraina.

8. Strategia noastră europeană a copiat politica pro-război a SUA în numele unității transatlantice. Până acum nu am avut o strategie europeană suverană și independentă sau un plan de acțiune politică. Propun să discutăm dacă este rezonabil să continuăm această politică în viitor. În situația actuală, putem găsi o puternică oportunitate morală și rațională de a începe un nou capitol în politica noastră. În acest nou capitol, am putea face eforturi pentru a reduce tensiunile și/sau a crea condițiile pentru o încetare temporară a focului și/sau pentru negocieri de pace.

9. Propun deschiderea unei dezbateri cu privire la următoarele propuneri:

a. o inițiativă de a purta negocieri politice la nivel înalt cu China cu privire la modalitățile următoarei conferințe de pace

b. redeschiderea liniilor diplomatice directe de comunicare cu Rusia, menținând în același timp relațiile politice actuale la nivel înalt cu Ucraina și reabilitarea acestor relații directe în comunicarea noastră politică;

c. lansarea unei ofensive politice concertate către Sudul Global, a cărui bunăvoință am pierdut-o din cauza poziției noastre privind războiul din Ucraina, ceea ce a condus la izolarea globală a comunității transatlantice.

10. Sper că rapoartele și sugestiile mele se vor dovedi o contribuție utilă la orice propuneri și inițiative pe care le veți aduce în atenția liderilor UE la momentul oportun și într-o formă adecvată.

Budapesta, 12 iulie 2024.
Cu deosebită considerație:
Viktor Orbán

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale