Scenariul unei invazii rusești în România. „Poarta Focșani” este cel mai vulnerabil punct

Data actualizării: Data publicării:
colaj poarta focsani 2
Potrivit experților militari, „Poarta Focșani” este considerată cel mai critic punct de pe frontiera României și ar putea fi o cale de atac principală pentru Rusia. Foto: Colaj INQUAM Photos/Profimedia Images

Mai puțin de 24 de ore pentru a învinge România. Atât i-ar lua lui Putin să atace și să cucerească Bucureștiul. Dificultăți în deplasarea trupelor și muniției NATO, influențele rusești în țările vecine și un punct slab pe granița țării ar permite obținerea unei victorii într-un timp foarte scurt, este un scenariu de coșmar publicat de Il Messaggero. 

Practic, publicația din Italia a reluat scenariile dintr-un raport CEPA din 2021, coordonat de generalul american Ben Hodges.

Posibilitatea unui atac rusesc în România sperie NATO cu atât mai mult cu cât, odată cu războiul din Ucraina, trupele Moscovei sunt la mai puțin de 500 km de București, iar flota rusă din Marea Neagră este, de asemenea, pregătită pentru acțiune.

Scenariile sunt enumerate în raportul CEPA (Center for European Policy Analysis) coordonat de fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, care menționează că o astfel de acțiune a Kremlinului ar paraliza Europa. În acest sens, liderii UE au început să investească masiv în apărare.

'Task Force Assurgam' Conducts Combat Logistics
Deplasare de tehnică militară în apropiere de Baza Mihail Kogălniceanu. Foto: Profimedia Images

La București sunt îngrijorări, scriu jurnaliștii italieni.

Citește și ANALIZĂ De ce Rusia pornește cu prima șansă într-un război convențional cu NATO. Cum poate fi câștigat un război de uzură contra lui Putin

„În situația în care apar situații neprevăzute care prefigurează o gravă criză de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate decide dislocarea forțelor NATO pe teritoriul României cu forțe de reacție foarte mari - Very High Readiness. Joint Task Force (VJTF), pentru a dezamorsa criza și a descuraja escaladarea acesteia”, se arată într-o scrisoare a președintelui Klaus Iohannis către Parlamentul României.

De asemenea, jurnaliștii italieni amintesc și declarația șefului Armatei, generalul Gheorghiță Vlad: „Da, populația din România, ca și întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să fie îngrijorată”.

Poarta Focșani, punctul vulnerabil

Potrivit experților militari, „Poarta Focșani” este considerată cel mai critic punct de pe frontiera României și ar putea fi o cale de atac principală pentru Rusia. Aceasta este cuprinsă între fluviile Dunărea și Siret.

„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșani. Care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului Bucureștiului cuprinsă între Dunăre și Siret. Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în 24 de ore”, scriu jurnaliștii de la Il Messaggero.  

„Poarta Focșani” este o bucată de teren care se întinde în patru județe – Vrancea, Galați, Brăila și Buzău și se află în sudul zonei operaționale de Est a României. Are o lățime de circa 85 de kilometri și merge în adâncime circa 60 de kilometri.

poarta focsani
Poarta Focșani, sursa: www.newstrategycenter.ro

De asemenea, orașele Tulcea și Galați și Brăila se află în prima linie în cazul unei debarcări pe dunăre a rușilor.

Ca să poată proteja acest punct strategic, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, pentru că forțele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, și care a stat la baza studiului CEPA.

Analiza CEPA susține că, deși pare de necrezut, o intervenție a NATO în cazul unei invazii rusești în România „ar putea să nu fie atât de facilă”. Motivele? Situația precară a infrastructurii și a comunicațiilor din zonă.

În caz de atac, strategia de apărare ar necesita mobilizarea între 60.000 și 100.000 de soldați, precum și resurse considerabile de echipamente și muniție. Ar fi nevoie de 20 de milioane de litri de păcură și de 12.000 de tone de muniție.

CAVALRY MARCH - MULTINATIONAL EXERCISE - ROMANIA (2)
Exerciții militare NATO în România. Foto: INQUAM Photos

Operațiunile defensive ar porni din Germania, prin Polonia și Ucraina, sau din sud, în special din Italia, folosind porturile din Grecia, apoi prin Bulgaria.

Dar nu toate căile ferate, podurile și tunelurile sunt capabile să transporte echipamente grele. Cel mai critic punct? Podul Ruse-Giurgiu, pe Dunăre. Dacă Rusia l-ar lovi ar duce la eșecul deplasării forțelor Alianței. Alternativa este un sistem de barje pe Dunăre pentru trecerea trupelor și echipamentelor.

Vezi și SIMULARE: Ce trupe ruse vor amenința granița României dacă Putin câștigă războiul în Ucraina

Recent, grupul de reflecție german DGAP a emis avertismente prealabile națiunilor occidentale, sugerând că Rusia ar putea lansa un atac direct împotriva NATO în „în doar șase până la 10 ani”. În timp ce agenția de securitate națională a Poloniei a avertizat că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni, dacă cucerește Ucraina. Oficialii polonezi au sugerat anterior că Rusia ar putea viza un membru al alianței NATO din Europa de Est, inclusiv țări precum Polonia, Estonia, România și Lituania.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a încercat Donald Trump să cumpere Casa Poporului: oferta de nerefuzat, refuzată de guvernanții români...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani