Scenariile de la Harvard: Doar în 2 cazuri din 9 posibile spitalele din SUA nu vor fi copleșite de bolnavii de coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
angajati medicali sua paramedici coronavirus
Foto: RenéE C. Byer / Zuma Press / Profimedia

Spitalele americane vor face cu greu faţă fluxului de pacienţi în urma epidemiei provocate de noul coronavirus, care continuă să se răspândească rapid, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard, citat joi de AFP.

O echipă de cercetători de la Institutul pentru Sănătate Globală de la Harvard a modelat nouă ipoteze diferite, în funcţie de viteza de transmitere a bolii şi de numărul de cazuri. Conform majorităţii estimărilor, cu excepţia a două dintre ele, mare parte dintre unităţile de terapie intensivă din ţară vor fi copleşite, informează Agerpres.

O situaţie similară este în Italia, a doua cea mai afectată ţară după China, unde personalul sanitar este nevoit să ia decizii dificile cu privire la pacienţii care au prioritate, inclusiv care persoană contaminată trebuie să fie conectată la un aparat de ventilaţie artificială, vital în cazul insuficienţei respiratorii.

Numărul total al persoanelor care vor fi infectate rămâne necunoscut - China are peste 80.000 de cazuri, însă un nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific Science sugerează că cifra reală ar putea fi mult mai mare, având în vedere posibila transmisie între persoane cu simptome minore sau inexistente.

Indiferent de numărul final al cazurilor, cea mai eficientă modalitate de a salva vieţi este încetinirea vitezei de apariţie a noilor infecţii - sau de a "aplana curba", aşa cum s-au exprimat experţii. Acest lucru este demonstrat din nou de studiul cercetătorilor de la Harvard.

Potrivit scenariului cel mai optimist, 20% din populaţia adultă este infectată, sau aproximativ 50 de milioane de persoane, pe o perioadă de 18 luni. În această ipoteză, majoritatea spitalelor din ţară ar avea suficiente unităţi de terapie intensivă pentru a face faţă epidemiei dacă eliberează 50% din paturile ocupate de pacienţi fără COVID-19.

Conform celei mai "negre" proiecţii, 60% din populaţia adultă, sau 150 de milioane de persoane, vor fi infectate în doar 6 luni. În acest caz, chiar dacă toate paturile din spitale ar fi eliberate, necesarul din majoritatea spitalelor din ţară ar fi de cinci ori mai mare în comparaţie cu capacitatea. Acest decalaj ar fi foarte greu de gestionat, chiar şi prin măsuri precum construcţia unor spitale militare.

Thomas Tsai, profesor asociat la Universitatea Harvard şi membru al echipei care a efectuat acest studiu, consideră că este esenţial ca Statele Unite să continue să consolideze măsurile de control a răspândirii epidemiei. "Acest lucru este important deoarece va oferi spitalelor timpul necesar pentru a primi provizii", sau pentru a anula intervenţiile medicale care nu sunt de urgente, pentru a se elibera paturi, a explicat el într-un interviu acordat miercuri pentru AFP.

Tsai, chirurg în Boston, s-a declarat "prudent optimist", având în vedere măsurile importante puse în aplicare, inclusiv cele privind distanţarea socială, adoptate în numeroase state, sau cele prin care li s-a cerut locuitorilor să rămână acasă.

"Fiecare persoană trebuie să-şi asume responsabilitatea, deoarece toată lumea poate fi o za din lanţul de transmisie", a spus el.

Pe lângă reducerea numărului şi vitezei transmisiilor, precum şi consolidarea capacităţii de primire a spitalelor, Tsai a insistat, de asemenea, asupra necesităţii absolute ca personalul medical să aibă acces la echipamentul de protecţie necesar.

Până miercuri seara, Statele Unite au înregistrat peste 7.700 de cazuri confirmate şi 118 decese, potrivit cifrelor Universităţii Johns Hopkins.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele întunecate din munții dacilor care l-au înfiorat pe Ceaușescu: ce căutau rușii și nemții în...
Digi FM
"Mi-a fost încălcat flagrant dreptul la apărare. Nu trebuie să eliberez nicio casă". Oana Zăvoranu, reacție...
Pro FM
De Halloween nici nu a mai trebuit să se costumeze. Bianca Censori, aproape goală la o petrecere, Kanye West...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Ce este „Şah Hai Mas”, mâncarea cerută de premierul Ciolacu la întâlnirea cu romii
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Paul Mescal, despre viciile la care a refuzat să renunțe în timpul filmărilor pentru Gladiator 2: Am fost...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani