Premierul polonez Donald Tusk și-a anulat vizita în Germania, planificată pentru sfârșitul acestei săptămâni, pe măsură ce relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc, relatează Euractiv. Tusk urma să ajungă la Potsdam pentru a primi premiul M100 Media, care este acordat "personalităților care se angajează să consolideze democrația, libertatea de exprimare și libertatea presei, precum și înțelegerea pe plan european”, potrivit organizației M100 Sanssouci Colloquium.
Dar Tusk și-a anulat vizita în ultimul moment, invocând angajamente interne, iar ministrul Justiției Adam Bodnar va călători în locul său.
Cancelarul Olaf Scholz, care ar fi trebuit să susțină o laudatio pentru Tusk, nu va mai participa nici el la ceremonie.
„Regrete profunde”, dar...
„Cu un regret profund, cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit să-și anuleze participarea la M100 Media Award din cauza unui program încărcat. De asemenea, premierul Donald Tusk nu poate participa în persoană la ceremonie, din cauza unor angajamente importante” în Polonia, au spus organizatorii.
Fostul președinte german Joachim Gauck și fostul ministru german al apărării Rudolf Scharping vor susține discursurile elogioase.
Premiul M100 Media este un „premiu al presei europen”, câștigătorii fiind selectați de membrii Comitetului consultativ M100. Printre câștigătorii din anii anteriori se află Mișcarea pentru libertatea femeilor din Iran, oamenii din Ucraina, Aleksei Navalnîi și Mario Draghi.
Tusk, pe care primarul din Potsdam, Mike Schubert, l-a descris anterior drept „un avocat esențial al societății noastre democratice și libere”, va fi elogiat alături de președinta kosovară Viosa Osmani.
Schubert a spus că Tusk este premiat pentru „lupta sa neobosită împotriva autocrației”, în timp ce Osmani „a demonstrat hotărâre și viziune în apărarea unei democrații tinere într-o regiune care a fost mult timp marcată de conflicte”.
În urma alegerilor din octombrie, coaliția formată din partide de centru și de stânga condusă de Tusk (PPE/S&D/Renew) a preluat puterea de la guvernul conservator anterior PiS (ECR), în timp căruia Comisia Europeană a blocat fondurile europene din cauza unor încălcări ale statului de drept. Guvernul conservator a fost criticat și de organizațiile internaționale pentru subminarea libertății presei.
Noul guvern a luat măsuri pentru a restabili independența sistemului judiciar din Polonia și a schimbat modul de gestionare a presei de stat, despre care organizațiile internaționale au avertizat că a devenit un instrument de propagandă al partidului de guvernământ sub conducerea PiS.
Săptămâni grele pentru Varșovia și Berlin
Motivul exact al deciziei lui Tusk de a-și anula vizita în Germania și cine a anulat primul participarea - Tusk sau Scholz, rămâne neclar, deoarece biroul premierului polonez nu a răspuns solicitării Euractiv.pl de a comenta înainte de publicarea acestui articol.
Relațiile polono-germane au atins un nou minim sub conducerea PiS, ale cărui politici au fost adesea conduse de resentimentele anti-germane ale partidului. Era însă de așteptat să se îmbunătățească odată cu venirea lui Tusk la putere.
Tusk, care este parțial de origine germană (bunica lui era germană) și a fost cândva cunoscut pentru prietenia sa cu fosta cancelară Angela Merkel, este adesea luat în derâdere de către PiS drept un „slujitor al Berlinului”.
Cu toate acestea, relația bilaterală dintre Varșovia și Berlin, deși foarte apreciată de ambele părți, s-a răcit în ultimele săptămâni.
Potrivit unor surse, principala cauză a deteriorării sunt conductele Nord Stream.
Solicitarea Berlinului de a aresta un cetățean ucrainean care locuiește în Polonia suspectat că a provocat explozia Nord Stream 2 a fost respinsă de Varșovia, iar Tusk a declarat luna trecută „singurul lucru pe care trebuie să-l facă astăzi inițiatorii și proprietarii Nord Stream 1 și 2 este să-și ceară scuze și să tacă”.
Niciuna dintre părți nu a confirmat că anularea vizitei celor doi lideri la Potsdam are vreo legătură cu aparenta deteriorare a relațiilor.
Editor : Marina Constantinoiu