Scandalul Dieselgate. A început procesul lui Martin Winterkorn, fost director executiv la Vokswagen

Data actualizării: Data publicării:
Martin Winterkorn, fost director executiv al VW, acum în vârstă de 77 ani, a apărut în fața judecătorului. 3 septembrie 2024. Foto: Profimedia
Martin Winterkorn, fost director executiv al VW, acum în vârstă de 77 ani, a apărut în fața judecătorului. 3 septembrie 2024. Foto: Profimedia

Fostul director executiv al Volkswagen, Martin Winterkorn, a apărut în fața instanței marți, sub acuzațiile de fraudă, manipulare a pieței și sperjur, la nouă ani după ce s-a descoperit că producătorul auto german a trucat testele de emisii poluante ale mașinilor sale, informează BBC News.

Martin Winterkorn era director executiv al companiei germane în 2015, când Volkswagen (VW) a fost implicată într-un scandal care a provocat o undă de șoc în întreaga industrie. Constructorul auto german a manipulat în mod deliberat controalele oficiale privind emisiile, construind mașini care puteau trece testele de laborator, dar care produceau niveluri ilegale de poluare în timpul utilizării zilnice.

Marți a început procesul lui Martin Winterkorn. Fostul șef VW neagă acuzațiile.

„Clientul nostru nu a fraudat și nu a făcut rău nimănui, nu a lăsat în mod deliberat piața de capital în întuneric pentru ca investitorii să fie prejudiciați și a spus adevărul comisiei de anchetă”, au declarat avocații săi.

Așa-numita afacere „dieselgate” a izbucnit în septembrie 2015, când Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a acuzat Volkswagen că a instalat software ilegal pe mașinile sale cu motoare diesel.

Afacerea s-a transformat într-unul dintre cele mai mari scandaluri care au avut ca subiect o corporație, din istoria Germaniei, și a declanșat un impuls politic în favoarea vehiculelor electrice, care a avut un efect profund asupra industriei din întreaga lume.

Fostul director general este acuzat că a înșelat în mod deliberat clienții și acționarii Volkswagen, precum și politicienii germani. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul în vârstă de 77 de ani riscă până la 10 ani de închisoare.

Scandalul își are originea într-un efort al constructorului auto de a crește vânzările în America de Nord, în special în ceea ce privește mașinile diesel - pe care le-a comercializat drept „diesel-uri curate”.

Realitatea, însă, era că acele mașini nu erau „curate”. Compania se străduia să își facă motoarele să respecte standardele stricte de emisii din SUA, menținând în același timp performanțele ridicate și fiabilitatea.

„Dispozitive de invalidare”

Soluția găsită de inginerii săi a fost să dezvolte așa-numitele „dispozitive de invalidare”. Acestea erau programe software care recunoșteau când o mașină era testată în laborator și activau controlul emisiilor, astfel încât mașina să poată trece testele. Când mașina era pe șosea, le dezactiva din nou pentru a crește performanțele.

Ulterior, s-a dovedit că escrocheria funcționa din 2006 și că peste nouă milioane de vehicule din Europa și America de Nord au fost echipate cu acest software.

Au fost afectate mărci din întregul imperiu corporativ Volkswagen, inclusiv Audi, Porsche, Seat și Skoda, precum și Volkswagen însuși.

Constructorul auto a trebuit să plătească amenzi mari, să recheme autovehiculele în service și să despăgubească consumatorii. Afacerea a costat compania peste 30 de miliarde de euro.

Martin Winterkorn, care a fost director executiv din 2007, a demisionat la câteva zile după ce scandalul a ieșit la iveală. Pus sub acuzare în 2019, acesta urma să fie judecat în 2021 alături de alți directori, însă procedurile au fost amânate din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sa.

Două dintre acuzațiile împotriva sa au fost formulate de procurorii din Braunschweig, în apropiere de sediul central al Volkswagen din orașul Wolfsburg din Saxonia Inferioară.

Procurorii l-au acuzat de fraudă, deoarece cumpărătorii au fost „înșelați cu privire la caracteristicile” mașinilor pe care le achiziționau și s-au confruntat cu pierderi colective de sute de milioane de euro ca urmare a scandalului. De asemenea, el a fost acuzat de manipulare a pieței, după ce nu ar fi informat investitorii cu privire la softul de trucare a emisiilor după ce a aflat de existența acestuia.

O altă acuzație a fost formulată de la biroul procurorului din Berlin, care i-a imputat lui Winterkorn că a depus mărturie falsă în fața unei comisii parlamentare care investiga scandalul în 2017.

Care alți șefi VW au fost judecați

Președintele Volkswagen, Hans Dieter Poetsch, și fostul șef al mărcii, Herbert Diess, au fost acuzați de manipularea pieței. Dar aceste acuzații au fost retrase după ce compania a fost de acord să plătească o amendă de 9 milioane de euro.

Fostul director executiv al Audi, Rupert Stadler, a primit o amendă de 1,1 milioane de uero și o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut frauda prin neglijență în legătură cu rolul său în acest scandal.

Toți au fost inculpați în Germania.

În schimb, fostul inginer Oliver Schmidt, cu funcșii de conducere în cadrul companiei în Germania și în SUA, a fost judecat de instanșele americane. El a fost condamnat la șapte ani de închisoare în 2017, dar a fost eliberat în 2021.

Martin Winterkorn a plătit deja 11 milioane de euro fostei sale companii ca parte a unei înțelegeri în legătură cu Dieselgate.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei