China a cerut Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing în urma unui scandal diplomatic generat de deschiderea unei ambasade de facto a Taiwanului la Vilnius, relatează Reuters. China refuză să aibă relații diplomatice cu țări care recunosc Taiwanului.
Scandalul dintre Lituania și China a început după ce Taiwanul a anunțat deschiderea unei noi misiuni diplomatice la Vilnius, o ambasadă de facto a țării, care să poarte numele de „Biroul de Reprezentare Taiwanez în Lituania”.
Controversa a fost mai ales legată de faptul că această misiune diplomatică a folosit denumirea „taiwanez”, sugerând că insula este o țară separată de China. În general, astfel de misiuni diplomatice folosesc denumirea „Taipei”, de la capitala Taiwanului. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, de exemplu, Taiwan-ul a participat cu numele „Taipei-ul chinez” pentru a evita noi controverse și conflicte cu China.
„Guvernul chinez își exprimă opoziția categorică în ce privește această mișcare. China a decis să-și recheme ambasadorul din Lituania și a cerut guvernului Lituaniei să facă același lucru.
Îndemnăm partea lituaniană să își rectifice de urgență decizia greșită, să ia măsuri concrete pentru repararea daunelor și să nu mai continue pe această cale greșită”, a transmis ministerul de externe chinez.
Anterior, Lituania anunțase că intenționează să deschidă un birou de reprezentanță similar în Taiwan. Oficialii de la Vilnius spun că reacția Chinei este „dezamăgitoare”.
„În mod evident am înțeles mesajul părții chineze și am transmis propriul mesaj, că Lituania își va urmări politica externă pentru că ea nu aparține doar Lituaniei ci mai multor țări europene”, a spus șeful diplomației lituaniene.
Un mesaj de sprijin pentru Lituania a fost trimis și de purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, care a transmis că SUA susține aliații europeni în dezvoltarea relațiilor cu Taiwanul și în a opune rezistență „comportamentului coercitiv” al Chinei.
China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul Taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.
Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan. Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, o lungă vreme, până la începutul anilor '70, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale.
Editor : Adrian Dumitru