Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că un producător industrial ucrainean ar fi exportat ilegal pietriș Rusiei pentru a fi folosit în construirea Podului Crimeei peste strâmtoarea Kerci, proiectul care reprezintă simbolul agresiunii ruse asupra integrității teritoriale a Ucrainei.
Din informațiile obținute de SBU, este vorba despre o rețea de intermediari care ar fi acoperit urmele exporturilor neautorizate către partea rusă, relatează agenția UNIAN.
Producătorul ucrainean ar fi realizat operațiuni de minerit pe un perimetru deținut de un om de afaceri rus, după care ar fi vândut producția de pietriș către intermediarii unei companii rusești care este, de fapt, o subsidiară a uneia dintre firmele care au lucrat la ridicarea Podului Crimeei.
CITIȚI ȘI: Nave militare ucrainene au ajuns sub Podul Crimeei, în zona controlată de Rusia
„Agenții SBU au aflat de existența acestei companii în timp ce achiziționau produse de la furnizorii ucraineni. Un total de 25 de livrări de pietriș, însumând 28.000 de tone, au ajuns în Rusia”, se menționează într-un comunicat de presă al Serviciului de Securitate.
În luna mai, procurorii din Olanda au demarat investigații în cazul a șapte companii olandeze care sunt suspectate că ar fi primit contracte din partea Rusiei pentru construirea Podului Crimeei, fentând sancțiunile comerciale impuse de comunitatea internațională Kremlinului după anexarea din 2014.
Podul Crimeei a fost inaugurat în luna aprilie a acestui an.
Cu o lungime de 19 kilometri, Podul Crimeei traversează Strâmtoarea Kerci, un braţ de mare între Marea Azov şi Marea Neagră, şi leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei.
Lansat în februarie 2016, acest şantier titanic a fost încredinţat de statul rus societăţii miliardarului Arkadi Rotenberg - partenerul de judo al preşedintelui Vladimir Putin.