Guvernul Serbiei a stabilit luni ca, în termen de o lună, toţi cei care deţin arme de foc fără licenţă să le poată predea voluntar fără consecinţe penale, ca răspuns la cele două atacuri armate soldate săptămâna trecută cu 17 morţi şi 21 de răniţi, într-una dintre ţările lumii cu cel mai mare număr de arme în circulaţie, informează Agerpres.
Ministerul de Interne a anunţat într-un comunicat că cei care depun arme, muniţii sau explozibili pe care le deţin ilegal în secţiile de poliţie înainte de 8 iunie nu vor fi sancţionaţi şi nici nu vor trebui să explice provenienţa lor.
Autorităţile au avertizat că, după această perioadă, se vor aplica "sancţiuni brutale" celor care deţin arme fără licenţa aferentă.
Planul guvernului sârb este să reducă cu 90% numărul persoanelor care deţin în prezent arme, să intensifice controalele şi să majoreze pedepsele pentru cei care le deţin ilegal.
La 3 mai, un băiat de 13 ani şi-a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază într-o şcoală din Belgrad şi a rănit un profesor şi şase elevi, înainte de a fi arestat.
Băiatul a comis crima cu un pistol deţinut de tatăl său, care avea permis portarmă şi pe care minorul îl însoţea adesea la poligonul de tragere.
Într-un alt atac armat comis la mai puţin de 48 de ore după primul, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni şi a rănit 14 în apropierea oraşului Mladenovac, în centrul ţării.
Poliţiştii l-au arestat pe atacator şi au găsit la locuinţa acestuia mai multe arme şi muniţie din belşug.
În Serbia, cu o populaţie de 6,8 milioane de locuitori, există aproximativ 760.000 de arme în posesia a aproximativ 400.000 de oameni, una dintre cele mai mari rate din lume.
Guvernul de la Belgrad vrea să reducă acest număr la maximum 40.000.
Printre măsuri, se preconizează şi introducerea unui moratoriu de doi ani privind eliberarea licenţelor pentru deţinerea oricărei arme, inclusiv a celor de vânătoare.
Luni, în aproximativ 1.800 de şcoli din Serbia a fost întărită prezenţa preventivă a poliţiei, care a cerut elevilor şi părinţilor să anunţe orice problemă de securitate.
Opoziţia parlamentară a convocat pentru luni după-amiază un protest sub sloganul "Serbia împotriva violenţei" pentru a cere mai multe demisii de la guvern, după cea a ministrului educaţiei, precum şi alte măsuri de prevenire a violenţei în ţară.
Editor : D.R.