Salvarea climei, empatie pentru imigranți și taxe mai mari pentru giganții internetului - promisiunile Ursulei von der Leyen

Data actualizării: Data publicării:
Bundestag Votes On Syria Military Intervention
Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentul European trebuie să se pronunțe, marți, prin vot, dacă o validează pe Ursula von der Leyen pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene. Aceasta a promis, în plenul Parlamentului European, politici pentru salvarea climei, empatie pentru imigranți și necesitatea salvării celor care pornesc pe mare spre Europa, și taxe mai mari pentru marile companii de tehnologie, transmite DPA.

'Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă', a declarat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor, înaintea votului pe care aceştia îl vor da în cursul serii.

Zero emisii de carbon în UE

Ea a afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca preşedinte al executivului comunitar, va propune o legislaţie prin care Europa să devină 'primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050'.

Candidata germană a mai spus că, pe tot parcursul vieţii, a fost ghidată de 'convingeri europene', ca mamă şi ca om politic.

'Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi', a arătat ea în discursul din Parlamentul European.

Totodată, Ursula von der Leyen s-a angajat că viitoarea Comisie va fi formată dintr-un număr egal de femei şi de bărbaţi. De la constituirea executivului european în 1958, doar 35 din cei 183 de comisari au fost femei, a amintit von der Leyen. 'Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră corectă', a insistat ea.
Cu acelaşi prilej, von der Leyen s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, pe care nu o consideră 'o problemă a femeilor', candidata la preşedinţia Comisiei promiţând să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.

'Dacă închidem decalajele dintre noi, vom deveni mai puternici ca uniune', a subliniat ea.

În acelaşi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute 'pentru că profită de sistem'.

'Când giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun', pentru că Uniunea Europeană este o piaţă deschisă, a spus ea.

'Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale (...), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe', a punctat von der Leyen.

Empatie pentru imigranți

Pe de altă parte, ea a promis un 'nou pact' cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană, subliniind că este nevoie de 'empatie şi acţiune decisă'.

Marea Mediterană a devenit 'una dintre frontierele cele mai mortale din lume', a spus candidata germană, amintind 'datoria de a salva vieţi' pe mare.

'UE are nevoie de frontiere umane', a insistat Ursula von der Leyen, menţionând totodată că UE trebuie să reducă migraţia ilegală şi să găsească un 'nou mod' de a distribui solicitanţi de azil între statele comunitare.

Ea consideră de asemenea crucială întărirea securităţii frontierelor UE şi a pazei de coastă, care va trebui să numere 10.000 de membri cel târziu în 2024, 'mult mai devreme' decât era prevăzut.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat 'pregătită' pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

'Sunt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat', a indicat ea, o declaraţie primită cu huiduieli de eurodeputaţii britanici pro-Brexit.

Discursul de marţi a fost pledoaria finală prin care Ursula von der Leyen a încercat să-i convingă pe europarlamentarii să-i acorde votul în plenul Parlamentului European.

Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuie să obţină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puţin 374 de voturi.

Sursa Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...