Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte pentru încă un mandat de șase ani. Conduce Rusia de 25 de ani și de atunci, țara s-a îndepărtat de democrație și statul de drept. Nu există alegeri libere. În 2022, sub conducerea lui Putin, Rusia a invadat Ucraina într-o mișcare de escaladare a războiului cu țara vecină. În prezent, se pare că nimic nu poate distruge puterea lui Putin. De la moartea misterioasă a celui mai proeminent critic al său, Alexei Navalnîi, într-o închisoare din Rusia, opoziția a rămas fără un lider puternic. Dar recent, văduva lui Navalnîi, Iulia, a promis că va prelua rolul răposatului ei soț și va continua moștenirea acestuia. Mulți membri ai opoziției ruse au fugit din țara lor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Natalia, în vârstă de 19 ani, din Berlin se numără printre cei care s-au alăturat luptei împotriva guvernării autocratice a lui Putin în timpul exilului.
Natalia face tot posibilul să demonstreze că e împotriva lui Vladimir Putin. Autocolantele pe care le distribuie în Berlin, unde locuiește în exil, ar putea-o arunca în închisoare dacă se va întoarce vreodată în Rusia.
Natalia, rusoaică în exil: "Cum te simți să fii un trădător?"
Putin a depus de curând un nou jurământ de președinte. Conduce țara de aproape 25 de ani și a devenit tot mai autoritar. Este unul dintre motivele pentru care Natalia a plecat, la fel ca mulți alți ruși.
Natalia, rusoaică în exil: "Ne dorim pace, ne dorim democrație pentru Rusia. Vrem doar ca oamenii să trăiască în libertate și să nu le fie teamă că vor ajunge la închisoare."
Natalia și alți susținători ai lui Alexei Navalnîi, fostul lider al opoziției ruse, au o misiune de îndeplinit în Berlin.
Natalia, rusoaică în exil: "Acum cred că avem responsabilitatea să oprim totul înainte ca Putin să arunce în aer întreaga lume."
Noua mare speranță a multor tineri ruși este văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnîia. Au început să i se alăture acesteia după moartea disidentului, într-un lagăr de prizonieri din Siberia. La Berlin și Bruxelles, Navalnîia a militat neobosit pentru ca tot mai multe sancțiuni să le fie impuse politicienilor ruși loiali lui Putin, care au proprietăți în străinătate. Rețeaua de opoziție a lui Navalnîi a întocmit o listă cu aproximativ 7.000 de politicieni. Văduva sa vrea să exercite presiuni economice și politice din exil.
Reporter: "Ce mesaj le transmiteți rușilor?"
Iulia Navalnîia, văduva lui Alxei Navalnîi: "Să fie curajoși. Într-o zi, foarte curând, vom câștiga."
Din exil, echipa Navalnîi a lansat o campanie de conștientizare.
Natalia, rusoaică în exil: "Bună seara, numele meu este Natalia. Sunt de la un institut rus de sondare. Aveți puțin timp la dispoziție?"
Natalia li se adresează oamenilor din Rusia, le vorbește despre războiul din Ucraina, despre victimele acestuia și costuri.
Natalia: "Combatem foarte atent guvernul rus. Mulți dintre ei s-ar putea să nu fi fost niciodată confruntați cu o altă opinie. Vrem să-i punem pe gânduri."
Este un proces minuțios, iar Dima știe asta. Mulți se tem să vorbească, pentru că oricine critică armata rusă și războiul din Ucraina riscă să ajungă la închisoare pentru câțiva ani. Putin numește acest război de agresiune o operațiune specială. Deși Alexei Navalnîi nu mai trăiește, îi inspiră în continuare pe tineri.
Alexei Navalnîi, fostul lider al opoziției ruse: "Nu trebuie să renunți. Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Așa că fă ceva!"
Și în acest fel, ei continuă să acționeze. Iulia Navalnîia este noul simbol al opoziției. Mulți speră că va putea să-i unească pe cei dispuși să lupte pentru o Rusie liberă. Dar și ei înșiși vor trebui să treacă la acțiune.