„Rușilor! Sclavilor!”: Furie în Georgia după ce Parlamentul a adoptat legea „agenților străini”

Data actualizării: Data publicării:
georgia tbilisi
Opozanţii legii „agenților străini” au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai ample proteste din Georgia. Sursa foto: Profimedia Images

Georgia a adoptat definitiv, marți, legea „agenților străini”. 84 de deputați din cei 104 prezenți au votat pentru această lege „rusească”, după ce Parlamentul a decis să treacă peste veto-ul prezidențial. Oamenii strigă la Tbilisi „Rușilor! Sclavilor!”.

Parlamentul de la Tbilisi a votat legea „agenților străini”

Actualizare 20,20 Georgia a adoptat definitiv "legea asupra transparenţei influenţei străine"

Un total de 84 de deputaţi din cei 104 prezenţi au votat în favoarea "legii asupra transparenţei influenţei străine", după ce parlamentarii au decis prin vot să treacă de veto-ul dat de preşedinta pro-europeană Salomé Zurabişvili, conform Agerpres.

Conform acestei legi, descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept "legea rusească", mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate într-un procent mai mare de 20% vor trebui să prezinte o dată pe an declaraţii publice asupra acestei finanţări.

Potrivit guvernului de la Tbilisi, în prezent peste 80% din fondurile destinate presei şi ONG-urilor în Georgia provin din surse puţin transparente şi ar putea fi folosite pentru acţiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare din 26 octombrie.

Premierul georgian Irakli Kobajidze acuzat-o duminică pe preşedinta Zurabişvili de "trădare" şi a avertizat că suveranitatea ţării este în pericol. În replică, Salomé Zurabişvili, născută în Franţa, a declarat că "deasupra Georgiei atârnă umbra Rusiei şi adevăratul drum pentru păstrarea independenţei este menţinerea legăturilor cu UE şi SUA". 

Știre inițială

Parlamentul georgian a votat marţi pentru a trece peste veto-ul prezidenţial la legea privind "agenţii străini", în ciuda protestelor de amploare şi a criticilor internaţionale. Poliţia este mobilizată la Tbilisi, iar protestatarii se află în faţa clădirii Parlamentului şi strigă "Ruşilor! Sclavilor!".

Ministerul de Interne al Georgiei a cerut protestatarilor să permită membrilor parlamentului să părăsească clădirea, informează News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înainte de vot, Şalva Papuaşvili, preşedintele parlamentului georgian, membru al partidului de guvernământ Visul Georgian, a trimis o lungă scrisoare omologilor săi europeni în care apără controversata lege privind "agenţii străini".

"Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite", a scris el. "Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine (anexată la scrisoare) - singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor", a argumentat el.

Votul de marţi, prin care se ignoră obiecţiile formulate de preşedinta ţării, Salome Zourabichvili - ale cărei puteri sunt însă în mare parte ceremoniale -, pregăteşte terenul pentru ca preşedintele Parlamentului să semneze legea în zilele următoare.

Disputa cu privire la legea nou adoptată a ajuns să fie considerată un test cheie pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii s-a numărat printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, îşi va menţine orientarea occidentală sau va pivota în schimb spre Rusia.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină", introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcarea legii, precum şi cerinţe de divulgare a informaţiilor.

Opozanţii proiectului de lege au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai ample proteste pe care le-a cunoscut Georgia de la obţinerea independenţei faţă de Moscova, în 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, pe care grupurile de opoziţie georgiene l-au numit "legea rusească", spunând că este inspirat din legislaţia rusă folosită pentru a viza oponenţii Kremlinului lui Vladimir Putin.

Rusia este nepopulară în rândul multor georgieni din cauza sprijinului acordat regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, iar opinia publică susţine în general aderarea la UE şi NATO.

Statele Unite au ameninţat că vor sancţiona oficialii georgieni care votează pentru proiectul de lege și au redus accesul la vize pentru politicienii care subminează democrația, ceea ce reprezintă o schimbare majoră în politica americană faţă de ceea ce fusese una dintre cele mai pro-occidentale ţări care au ieşit din Uniunea Sovietică.

Guvernul georgian a acuzat ţările occidentale de şantaj din cauza opoziţiei lor faţă de proiectul de lege şi a declarat că acesta este necesar pentru a le împiedica să antreneze Georgia într-un război cu Rusia.

Rusia neagă orice rol în susţinerea proiectului de lege, pe care l-a apărat de criticile occidentale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...