„Rușii nu se străduiesc la fel de mult”. Cum au reușit soldații ucraineni să captureze un militar nord-coreean în Kursk

Data actualizării: Data publicării:
soldat nord coreean
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Misiunea de capturare a unui soldat nord-coreean a durat o lună întreagă. Unul dintre cele mai mari obstacole cu care s-au confruntat forțele ucrainene însărcinate cu acest obiectiv, în timp ce operau în regiunea Kursk din Rusia, a fost actul de sinucidere al trupelor nord-coreene înainte de a fi capturate. Doi militari ucraineni au povestit pentru The Kyiv Independent  despre momentul capturării și de ce soldații nord-coreeni sunt mult mai pregătiți decât cei ruși.

„(Un soldat nord-coreean) era pe punctul de a fi luat prizonier, dar, rostind cuvintele ‘Glorie Partidului’ sau ‘Glorie lui Kim Jong-un,’ s-a aruncat în aer cu o grenadă,” a declarat un soldat al Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei, cu indicativul „Borsuk.”

Misiunea de capturare în viața a unui soldat nord-coreean a fost un succes la începutul acestei luni, când Forțele pentru Operațiuni Speciale au capturat un soldat nord-coreean, iar Forțele Aeropurtate ale Ucrainei au capturat un altul. Președintele Volodimir Zelenski a descris capturarea lor drept „dovadă incontestabilă” a implicării Phenianului în războiul pe scară largă al Kremlinului.

Potrivit Ucrainei, Coreea de Nord a desfășurat aproximativ 12.000 de soldați în regiunea Kursk, unde Kievul a lansat o incursiune surpriză peste graniță în august 2024.

Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au recunoscut oficial această desfășurare, care reprezintă cel mai recent exemplu al dependenței tot mai mari  a Moscovei de Phenian pentru a-și întări armata, după transporturile de lungă durată de obuze de artilerie și rachete balistice.

„Practic, a fost vorba despre transmiterea către comunitatea internațională a faptului că terțe țări sunt într-adevăr implicate în acest război. Și că Rusia nu este atât de invincibilă cum pretinde,” a spus Borsuk.

Borsuk și colegul său „Bernard,” au dat interviuri către Kyiv Independent și au descris modul în care și-au îndeplinit sarcina, momentul capturării și de ce trupele nord-coreene sunt mult mai bune decât cele ruse.

„Încă avea o grenadă cu el”

Pentru a dovedi definitiv implicarea Coreei de Nord, capturarea unui soldat în viață a fost singura opțiune. Deși Borsuk și Bernard nu au putut dezvălui detalii despre pregătirea, momentul, locația sau numărul de persoane implicate în misiune, au spus că au monitorizat o anumită zonă din regiunea Kursk pentru o perioadă lungă de timp, așteptând momentul ideal pentru a acționa.

Grupul inamic care opera în zona aflată sub supraveghere era format în întregime din nord-coreeni, potrivit soldaților ucraineni.

„Ne-am apropiat de ținta unde trebuia să operăm. O observasem și știam că acolo erau pozițiile lor de bază,” a spus Bernard. „Am început să ne mișcăm, iar contactul a fost stabilit”.

În schimbul de focuri care a urmat, grupul inamic a suferit pierderi și a început să se retragă. Un soldat nord-coreean rănit a fost lăsat în urmă. „Băieții noștri l-au ținut sub control constant al focului pentru a se asigura că nu se mișcă sau nu face mișcări bruște,” spune Borsuk.

Abordarea poziției sale și dezarmarea lui au fost manevre delicate și potențial fatale. Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) a raportat anterior că unii soldați nord-coreeni au fost forțați să se sinucidă pentru a evita capturarea de către forțele ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a confirmat anterior aceste afirmații, adăugând că soldații nord-coreeni capturați se tem de represalii severe împotriva familiilor lor dacă se predau.

„Încă avea o grenadă cu el, pe lângă arma sa, și a fost foarte dificil să o luăm,” spune Borsuk, descriind momentul surprins pe camerele montate pe cască, când s-au apropiat de soldat.

În cele din urmă, soldatul nord-coreean le-a permis să se apropie, iar aceștia au reușit să îi acorde primul ajutor. Borsuk își amintește că prizonierul lor s-a comportat „calm” și a spus că se afla într-o stare stabilă.

„Putea să vorbească. Singura problemă pe care o avea era la picior; în rest, totul era normal,” a declarat el.

Mai bine pregătiți decât rușii

Cei doi prizonieri nord-coreeni capturați sunt în prezent în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la Kiev. Ambii au fost răniți și primesc asistență medicală.

Unul a declarat că s-a născut în 2005 și a început să servească ca infanterist în Coreea de Nord în 2021, în timp ce celălalt prizonier s-a născut în 1999 și servește în armata nord-coreeană din 2016 ca ofițer de recunoaștere și lunetist.

Borsuk și Bernard spun că există diferențe semnificative între performanța pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni și a celor ruși: „Comparativ cu soldații ruși, sunt mult mai bine pregătiți fizic și mental. Sunt antrenați deliberat pentru locul unde merg și pentru acțiunile pe care le vor face,” spune Borsuk.

„Este clar că rușii nu se străduiesc la fel de mult ca ei. Soldații nord-coreeni pot face sarcini grele, pot alerga pe distanțe lungi și pot supraviețui mult mai bine în condiții extreme.”

Cu toate acestea, Bernard sugerează că, atunci când vine vorba de manevre mai complexe, soldații nord-coreeni întâmpină dificultăți în a le executa eficient.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Un film cu Jason Statham conduce box office-ul nord-american. Ce încasări a avut în weekendul de lansare
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor