Un număr record de ruși încearcă să obțină azil politic în Coreea de Sud în ultima perioadă, conform informațiilor oferite de autoritățile de la Seul, relatează CNN. Numărul cererilor de zil din partea cetățenilor ruși au crescut de cinci ori în ultimul an, aceștia devenind cel mai mare grup etnic care încearcă să obțină azil în această țară.
În total, 5.750 de cetățeni ruși au încercat să obțină azil politic în Coreea de Sud, în 2023, conform unui raport făcut public la începutul acestei luni de Serviciul Coreean de Imigrație. E vorba de o creștere de cinci ori a numărului de astfel de aplicații față de anul 2022. Numărul este, de asemenea, mai mare decât cel înregistrat per total între anii 1994 și 2019.
În plus, anul trecut a fost anul cu cel mai mare număr de cereri din azil în Coreea de Sud din ultimii opt ani, conform autorităților de la Seul. După ruși, următorii ca pondere sunt kazahii, chinezii și malaysieni.
Tendința a continuat și în acest an, rușii fiind, și de această dată, cei mai numeroși în ianuarie. Cele mai folosite motive pentru cererile de azil sunt persecuția din motive religioase sau politice în țara de origine. Alte motive includ discriminarea din motive de apartenență la grup social, rasă sau naționalitate.
Fugarii ruși, disperați să evite mobilizarea pe front
Coreea de Sud are în vigoare legi ale imigrației extrem de stricte, inclusiv când vine vorba de cereri de azil. În ultimele trei decenii, doar 4.052 de oameni au fost recunoscuți ca refugiați în Coreea de Sud, din peste 100.000 de cereri.
Cetățenii ruși care încearcă să obțină azil în lume au primit o atenței mai mare la nivel global după declanșarea invaziei rusești din Ucraina. Pe parcursul ultimilor doi ani, sute de mii de ruși au plecat din țara de origine, inclusiv pentru a scăpa de mobilizare în armata lui Putin.
Tot în Coreea de Sud, cinci bărbați ruși au rămas blocați în aeroportul Incheon din Seul, în 2022, în încercarea de a scăpa de mobilizarea lui Putin din septembrie. Autoritățile sud-coreene nu le-au acordat statutul de refugiați.
Prea înfricoșați să revină în Rusia, ei au rămas în aeroport vreme de cinci luni, dormind pe scaune. Autoritățile de imigrație i-au ajutat cu mese zilnice pentru ca ei să nu moară de foame. În 2023, li s-a permis să plece din aeroport.
Unul dintre ei a spus că intenționează să meargă în Kazahstan, însă s-a răzgândit când a auzit că autoritățile din această țară deportează rușii care încearcă să scape de serviciul militar.
Editor : Adrian Dumitru