Forțele Kremlinului au recunoscut că au desfășurat agenți chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, marcând o încălcare clară a dreptului internațional. Rapoartele indică faptul că trupele ruse au utilizat cloropicrina, un agent toxic de sufocare care a fost utilizat pentru prima dată în Primul Război Mondial, scrie Defense Express.
„Acest act flagrant reprezintă o escaladare gravă în războiul în curs și evidențiază și mai mult nerespectarea convențiilor internaționale care reglementează utilizarea armelor chimice”, este de părere Agenția de Informații a Apărării din Regatul Unit.
Guvernul britanic a impus sancțiuni Rusiei, vizându-i pe cei responsabili pentru aceste acțiuni ilegale.
În plus, Ministerul britanic al Apărării și-a intensificat eforturile de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente de protecție și kituri de decontaminare, consolidând capacitatea țării de a se apăra împotriva amenințărilor chimice.
Ce este cloropicrina
Funcționând ca un iritant toxic, cloropicrina induce senzații de lăcrimare și arsură la nivelul ochilor și pielii, afectând în același timp și sistemul respirator. Inhalarea unor cantități semnificative poate duce la simptome precum greață și vărsături.
Cloropicrina a fost fabricată pentru a fi utilizată ca gaz toxic în Primul Război Mondial. În agricultură, cloropicrina este injectată în sol înainte de plantarea unei culturi pentru a fumiga solul.
În februarie 2024, generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski a acuzat pentru prima dată forțele armate ruse de utilizarea munițiilor cu cloropicrină. În mai 2024, Departamentul de Stat al Statelor Unite a susținut, de asemenea, utilizarea cloropicrinei de către forțele ruse în Ucraina și a impus sancțiuni împotriva persoanelor și entităților ruse ca răspuns.
Editor : S.S.